Menstruatiecup
Menstruatiecups

Menstruatiecup

Een menstruatiecup kopen?

Met de vele soorten menstruatiehulpmiddelen die er zijn, kan het moeilijk zijn om te beslissen welke optie voor jou het beste is. Hoewel de menstruatiecup al in 1937 werd uitgevonden, heeft hij de laatste jaren een hoge vlucht genomen. Mensen met ervaring met menstruatiecups houden van deze cups vanwege hun gemak, comfort en milieuvriendelijkheid.

In tegenstelling tot andere menstruatiehulpmiddelen produceert de menstruatiecup aanzienlijk minder afval en heeft hij slechts één initiële verzonken kost in plaats van de terugkerende kosten van maandverband en tampons. Eén menstruatiecup kan met de juiste zorg tien jaar meegaan. Dit apparaatje vangt het menstruatievocht op dat de baarmoeder tijdens de menstruatie afgeeft. De gebruiker kan de menstruatiecup gemakkelijk inbrengen en verwijderen en hem honderden keren opnieuw gebruiken. Bij een goede verzorging levert een menstruatiecup minder gezondheidsrisico’s op dan tampons.

De beste menstruatiecups op een rijtje

Omdat menstruatiecups zo lang mee kunnen gaan, is het essentieel om goed na te denken bij het vinden van de juiste menstruatiecup. Er zijn tal van fantastische merken die menstruatiecups van hoge kwaliteit aanbieden. Voordat je menstruatiecups koopt, moet je wat onderzoek doen. Hier is alles wat je moet weten over het gebruik van een menstruatiecup, inclusief vijf van de beste menstruatiecups die je kunt kopen.

Luxe optie
Tweede beste optie
Innovatieve menstruatiecup
Medische kwaliteit
Herbruikbare Menstruatiecup
Goedkoopste optie
Luxe optie
Tweede beste optie
Innovatieve menstruatiecup
Medische kwaliteit
Herbruikbare Menstruatiecup
Goedkoopste optie
Lasso Brag

Wat zijn de beste menstruatiecups?

Er zijn veel verschillende menstruatiecups op de markt, en elke cup voorziet in verschillende behoeften. Bij het kopen van een menstruatiecup moet je met verschillende factoren rekening houden. De maat van een menstruatiecup kan te maken hebben met leeftijd, baarmoederhalsstand, vaginale breedte, en of iemand wel of niet bevallen is. Elk merk heeft zijn maatnaam. De meeste merken hebben echter twee maten, één voor bevallingen en één voor niet-bevallingen. Sommige merken hebben speciale cups voor tieners of mensen met een lage baarmoederhals. Kennis van de beste menstruatiecups kan je helpen je zoektocht naar de beste menstruatiecup voor jou te verfijnen. Om de beste menstruatiecups te peilen is het essentieel om te kijken naar materialen, constructie, functionaliteit, betrouwbaarheid en levensduur. Hier zijn vijf van de beste menstruatiecups waaruit je kunt kiezen.

Merk: Menstruatiecup Bamboozy

De Bamboozy menstruatiecup is een solide keuze als je nieuw bent met een menstruatiecup of een nieuw merk wilt proberen. Deze cup onderscheidt zich dankzij de speciale vingerinkeping aan de basis, waardoor verwijderen eenvoudig is. Hij is gemaakt van roze ondoorzichtige siliconen van medische kwaliteit en is verkrijgbaar in verschillende maten. Je kunt kiezen uit small, medium en large.

Small is het beste voor tieners, de medium is het beste voor mensen onder de 30 die nooit bevallen zijn, en large is ideaal voor mensen boven de 30 of die bevallen zijn. De medium maat van deze cup kan dezelfde hoeveelheid bloed bevatten als drie gewone tampons. Je kunt de cup ook acht tot twaalf uur dragen, afhankelijk van je vloei. Het kleine formaat kan 16 milliliter bevatten, het medium 22 milliliter, en het grote formaat 30 milliliter. Dit merk biedt een sterilisator die naast de cup wordt verkocht. Je kunt meestal een paar vinden voor ongeveer €30 euro. De menstruatiecup alleen kost €20 euro. Dit bedrijf verkoopt ook menstruatieondergoed en herbruikbaar maandverband.

Luxe optie
Bamboozy Luxe Menstruatiecup
Vanaf €39,95 euro
 • Geen onnodig vuil genereren (zero-waste en milieuvriendelijk)
 • Minder kans op doorlekken
 • Geen nare geurtjes
 • Minder gevoelig voor bacteriële- en schimmelinfecties
 • Absorbeert tot 5x zoveel als een tampon
 • Bruikbaar over je gehele menstruatiecyclus

Maat M Herbruikbare Menstruatie Cup Bamboozy menstruatiecup kopen

Merk: Menstruatiecup OrganiCup

De OrganiCup is gemaakt van zachte silicone van medische kwaliteit en is helder van kleur. Hij is vrij van BPA, Latex en andere schadelijke chemicaliën. Deze menstruatiecups hebben een steeltje dat je zo nodig kunt afknippen. De basis van de cup heeft ribbels die gebruikelijk zijn bij dit soort menstruatiehulpmiddelen.

Dit merk heeft menstruatiecups in drie maten: mini, A en B. De minicup heeft een inhoud van 17 milliliter en is het meest geschikt voor tieners. Maat A is voor personen ouder dan een tiener die niet vaginaal zijn bevallen en heeft een inhoud van 25 milliliter vloeistof. Maat B bevat 30 milliliter vloeistof voor wie vaginaal is bevallen. De inhoud is ongeveer gelijk aan drie tampons. Naast de menstruatiecups verkoopt dit bedrijf ook speciale cup wash en doekjes.

Tweede beste optie
OrganiCup A Menstruatiecup
Vanaf €19,99 euro

OrganiCup is de bekroonde menstruatiecup die pads en tampons vervangt. Makkelijker, gezonder, slimmer. Maand na maand. OrganiCup heeft een waarde van 3 tampons en kan tot 12 uur worden gedragen = Vergeet je menstruatie gedurende de dag. En nacht.

Merk: Menstruatiecup Phure

De Phure menstruatiecup is gemaakt van zuivere siliconen van medische kwaliteit. Het heeft een steel met een kleine bol aan het einde, ontworpen voor comfort. Aan de basis van de cup zit een ribbel voor een gemakkelijke verwijdering. Elke Phure-cup wordt geleverd met een sterilisator. Om de menstruatiecup met de sterilisator te ontsmetten, vul je de sterilisator met water, plaats je er een afgespoelde cup in en bedek je de sterilisator met een deksel. Plaats de sterilisator twee minuten in de magnetron op 1000 watt. Deze menstruatiecups zijn er in twee maten, klein en groot. De kleine menstruatiecup is roze en is het beste voor mensen onder de 30 die niet vaginaal bevallen zijn. De grote cup is paars en is ideaal voor mensen boven de 30 jaar of die vaginaal bevallen zijn. Elke Phure cup set kost gewoonlijk ongeveer €23 euro.

Herbruikbare Menstruatiecup
Phure Herbruikbare Menstruatiecup
Vanaf €22,95 euro
 • 100% veilig en gebruiksvriendelijk
 • BPA vrij
 • Geen tampons meer nodig!
 • Comfortabel en tot 12 uur bescherming
 • Duurzaam & Milieuvriendelijk!

Herbruikbare Menstruatiecup Herbruikbare Menstruatiecup van Phure

Merk: Lucovitaal Menstruatiecup

De Lucovitaal menstruatiecup, gemaakt van siliconen van medische kwaliteit, is een geweldige standaardkeuze. De heldere cup kan drie keer zoveel vloeistof bevatten als een tampon of maandverband. Je dient hem minstens om de 12 uur legen. Bij een goede verzorging kan deze cup 15 jaar meegaan. Het bedrijf biedt twee maten van deze cup, waaronder maat A en maat B. Maat A is voor mensen die nooit vaginaal bevallen zijn, terwijl maat B voor mensen is die vaginaal bevallen zijn. Naast menstruatiecups verkoopt dit bedrijf ook vitaminen, hulpmiddelen om af te vallen, CBD en andere supplementen.

Goedkoopste optie
Lucovitaal Menstruatie cup maat B
Vanaf €10,30 euro
 • 12 uur lekvrije bescherming
 • Kan ook tijdens het sporten worden gebruikt
 • Dag en nacht te gebruiken
 • Veilig, van 100% medicinale siliconen
 • Herbruikbaar.

Lucovitaal Menstruatie cup maat bLucovitaal Menstruatie cup

Merk: Allmatters Menstruatiecup

Allmatters is de nieuwere versie van de OrganiCup. Net als zijn voorgangers komt deze cup in drie maten, waaronder mini, A, en B. De mini maat heeft een capaciteit van 19 milliliter en is het beste voor tieners of degenen die om andere redenen een kleinere maat nodig hebben. De A maat is voor mensen die niet vaginaal bevallen zijn en heeft een inhoud van 27 milliliter. Maat B is het beste voor mensen die vaginaal zijn bevallen en heeft een inhoud van 33 milliliter. De menstruatiecups zijn allemaal gemaakt van siliconen van medische kwaliteit uit Duitsland. Je kunt ze tot 12 uur lang dragen. Deze menstruatiecups worden geleverd met een katoenen zakje om ze te bewaren. Dit bedrijf verkoopt ook ongesteldheidsondergoed, cupwash en cupdoekjes. Het bedrijf biedt een quiz om je te helpen de beste cup voor jou te bepalen. Als je bij het bedrijf bestelt, bieden ze een tevredenheidsgarantie. Als de cup na drie cycli niet werkt, kun je een vervangende maat krijgen of een volledige terugbetaling.

Medische kwaliteit
AllMatters Menstruatiecup (mini)
Vanaf €22,90 euro

AllMatters menstruatiecup is gemaakt van 100% zachte siliconen van medische kwaliteit die niet rotzooien met je lichaam. AllMatters menstruatiecup bevat 3 tampons waard en kan tot 12 uur gedragen worden. Geen droogheid, geen infecties.


AllMatters Menstruatiecups AllMatters Menstruatiecup kopen

Gebruik en verzorging van een menstruatiecup

Voor de best mogelijke resultaten van een menstruatiecup moet je weten hoe je je menstruatiecup moet gebruiken en verzorgen. De verzorging houdt in dat je weet hoe je je menstruatiecup op de juiste manier schoonmaakt en bewaart. Bij het gebruik van een menstruatiecup moet je weten hoe je het apparaatje moet inbrengen en verwijderen.

Een menstruatiecup kiezen

Bij het kiezen van een menstruatiecup zijn er een paar factoren waar je rekening mee moet houden:

 1. Leeftijd: Naarmate we ouder worden, verandert ons lichaam op natuurlijke wijze. Veel mensen worden ongesteld voordat ze volgroeid zijn, wat betekent dat ze eerst een kleinere cup nodig hebben voordat ze als volwassene overgaan op een grotere cup.
 2. Geboortegeschiedenis: Veel bedrijven produceren cups speciaal voor mensen die vaginaal zijn bevallen. Een bevalling kan betekenen dat je een cup met een grotere capaciteit nodig hebt vanwege veranderingen in de bekkenspieren, hormonale veranderingen en de aanwezigheid van littekenweefsel.
 3. Vloeiing: Iedereen vloeit een beetje anders. Als je een bijzonder krachtige vloei hebt, heb je misschien een grotere maat nodig dan je denkt.
 4. Lichaamsgrootte: Hoewel leeftijd een maatstaf is om de juiste cupmaat te bepalen, kan de lichaamsgrootte van persoon tot persoon verschillen, ongeacht de leeftijd.
Innovatieve menstruatiecup
Beppy Menstruatiecups
Vanaf €49,95 euro

De cup is verkrijgbaar in maar liefst 4 verschillende kleurencombinaties. Elke kleurencombinatie heeft ook een bijpassend siliconen tasje en 2 handige katoenen zakjes om je cups veilig in te vervoeren of op te bergen. Met de Beppy Cup kun je bijvoorbeeld seks hebben tijdens je menstruatie. 

Inbrengen van de menstruatiecup

In principe bestaat het inbrengen van de menstruatiecup uit een paar eenvoudige stappen:

 1. Was je handen en zorg ervoor dat de cup schoon is.
 2. Vouw de cup op.
 3. Breng de cup in.
 4. Controleer of de afsluiting goed zit.
 5. Dit waren alle handelingen.

Hoe vouw je de menstruatiecup?

Aangezien de cup te groot is om rechtstreeks in de vagina te plaatsen, helpt het vouwen van de cup de cup te passen voordat hij zich ontvouwt en een afsluiting creëert. Er zijn verschillende vouwen voor menstruatiecups die je kunt proberen om de menstruatiecup optimaal in te brengen. Probeer er een paar uit om te zien welke optie voor je werkt. De beste vouw is diegene die effectief is en je helpt je comfortabel te voelen. Je moet de gevouwen menstruatiecup met één hand kunnen vasthouden om hem goed te kunnen inbrengen.

Als je de juiste vouw hebt gevonden, breng je de menstruatiecup eerst in je vagina in. Mogelijk moet je de menstruatiecup draaien om hem te laten ontvouwen en af te sluiten. Veel beginnende menstruatiecupgebruikers kunnen moeite hebben met het inbrengen. Om het gemakkelijker te maken, haal je een paar keer diep adem en probeer je je spieren te ontspannen. Probeer een paar verschillende posities om een comfortabele optie te vinden. Als je eerder tampons hebt gebruikt, zijn de inbrengposities vergelijkbaar.

Medische kwaliteit
AllMatters Menstruatiecup (mini)
Vanaf €22,90 euro

AllMatters menstruatiecup is gemaakt van 100% zachte siliconen van medische kwaliteit die niet rotzooien met je lichaam. AllMatters menstruatiecup bevat 3 tampons waard en kan tot 12 uur gedragen worden. Geen droogheid, geen infecties.


Maten en soorten menstruatiecups

 • De C-vouw: De C-vouw is één van de meest verspreide opties door fabrikanten van menstruatiecups. Je hoeft de cup alleen maar plat te maken en in een C-vorm te vouwen. Hoewel de vouw gemakkelijk uit te voeren is, levert hij niet altijd het kleinste inbrengpunt op.
 • De neerwaartse vouw: Duw één kant van de rand naar de basis toe. Deze techniek maakt het insteekgedeelte zo klein mogelijk. Het is dus ideaal als je nieuw bent met menstruatiecups.
  Driehoeksvouw: Voor de driehoeksvouw plet je de cup doormidden en vouw je één kant van de rand naar beneden richting de steel, zodat de cup de vorm van een driehoek aanneemt. Deze vouw is ook ideaal als je een klein inbrengpunt wilt.
 • Tulpvouw: Om de tulpvouw te maken, maak je de cup plat en vouw je de helft van de rand naar beneden alsof je een bladzijde vouwt. Vervolgens vouw je de rest van de rand naar beneden aan de andere kant. Van bovenaf gezien moet de bovenkant van het kopje eruit zien als de letter “S”.
Luxe optie
Bamboozy Luxe Menstruatiecup
Vanaf €39,95 euro
 • Geen onnodig vuil genereren (zero-waste en milieuvriendelijk)
 • Minder kans op doorlekken
 • Geen nare geurtjes
 • Minder gevoelig voor bacteriële- en schimmelinfecties
 • Absorbeert tot 5x zoveel als een tampon
 • Bruikbaar over je gehele menstruatiecyclus

Menstruatiecups verwijderen

Het verwijderen van de menstruatiecup is vaak nog gemakkelijker dan het inbrengen ervan, zolang je voorzichtig bent met de inhoud. Leeg je menstruatiecup minstens om de acht uur om overloop te voorkomen. Afhankelijk van je menstruatie kan het zijn dat je de cup vaker moet legen. Bewaar je menstruatiecup tussen het gebruik in een ademend en schoon zakje. De meeste menstruatiecups worden geleverd met een dergelijk opbergmiddel.

Je eigen menstruatiecup verwijderen

 • Was je handen.
 • Ga zitten of hurken in een comfortabele houding.
 • Steek je duim en wijsvinger in je vagina en zoek de ribbels op jouw menstruatiecup.
 • Knijp zachtjes in de basis om de afsluiting los te maken. Trek niet rechtstreeks aan het steeltje, want dat is minder effectief en kan de menstruatiecup beschadigen.
 • Haal de menstruatiecup langzaam uit je vagina en houd hem de hele tijd rechtop. In sommige gevallen moet je jouw vaginale spieren spannen om het verwijderen te vergemakkelijken.
 • Giet de inhoud van de menstruatiecup in het toilet en maak de cup schoon.

Menstruatiecups schoonmaken

Als het gaat om het onderhoud van je menstruatiecup, is het essentieel om het onderscheid te begrijpen tussen schoonmaken en ontsmetten van de menstruatiecup. Saniteren moet gebeuren voor en na elke menstruatiecyclus, maar je kunt een eenvoudige reiniging doen voor en na elke keer dat je de cup inbrengt tijdens de menstruatieperiode.

Luxe optie
Bamboozy Luxe Menstruatiecup
Vanaf €39,95 euro
 • Geen onnodig vuil genereren (zero-waste en milieuvriendelijk)
 • Minder kans op doorlekken
 • Geen nare geurtjes
 • Minder gevoelig voor bacteriële- en schimmelinfecties
 • Absorbeert tot 5x zoveel als een tampon
 • Bruikbaar over je gehele menstruatiecyclus

Dagelijks schoonmaken van de menstruatiecup

Nadat je de menstruatiecup voor de eerste keer hebt leeggemaakt in de badkamer, moet je hem schoonmaken voordat je hem opnieuw plaatst. Spoel de menstruatiecup met schoon, koel water en zeep zonder parfum en olie in de woonkamer. Koud water is een goed idee omdat het vlekken voorkomt. Zorg er altijd voor dat de kleine gaatjes bij de rand schoon zijn voordat je de menstruatiecup weer inbrengt. Veel fabrikanten van menstruatiecups bieden een zeep aan die speciaal voor menstruatiecups gemaakt is. Als je zeep koopt die niet van een menstruatiecupfabrikant afkomstig is, vermijd dan olie omdat die de menstruatiecup kan aantasten, en vermijd parfum omdat dat de pH van de vagina kan verstoren. Vermijd antibacteriële zeep, zuiveringszout, afwasmiddel, alcohol, bleekmiddel en waterstofperoxide.

Hoewel een menstruatiecup meer bloed kan vasthouden dan een tampon, wat betekent dat je hem minder vaak hoeft te verwisselen, kan het zijn dat je buitenshuis en buitenshuis de cup moet legen. Als je je cup moet verschonen en je hebt geen toegang tot een geschikte zeep, spoel de cup dan af en veeg hem uit met een tissue of papieren handdoek. Als je dit doet, verwijder dan alle papieren producten uit de cup voordat je deze opnieuw plaatst. Maak de cup zo snel mogelijk op de gebruikelijke manier schoon. Als je ongesteld bent in een situatie zonder stromend water, zoals op de camping, probeer dan wat zeep mee te nemen. Gebruik schoon flessenwater om de menstruatiecup uit te spoelen en maak hem schoon met water uit de fles. Tijdens het kamperen of wandelen moet je de vloeistof uit de cup ook weggooien in een gat in de grond om te voorkomen dat je dieren aantrekt.

Luxe optie
Bamboozy Luxe Menstruatiecup
Vanaf €39,95 euro
 • Geen onnodig vuil genereren (zero-waste en milieuvriendelijk)
 • Minder kans op doorlekken
 • Geen nare geurtjes
 • Minder gevoelig voor bacteriële- en schimmelinfecties
 • Absorbeert tot 5x zoveel als een tampon
 • Bruikbaar over je gehele menstruatiecyclus

De menstruatiecup uitkoken

Het uitkoken van menstruatiecups is een essentiële stap voor het behoud van je vaginale gezondheid en het welzijn van de menstruatiecup. Je moet je menstruatiecup zowel aan het begin als aan het einde van je menstruatie uitkoken. Om de menstruatiecup succesvol te koken dien je de volgende stappen te doorlopen:

 1. Breng een pot water aan de kook.
 2. Voeg de cup toe aan het water en laat het ongeveer 10 minuten koken.
 3. Houd het kopje in de gaten om te voorkomen dat het aanbrandt of aan de bodem van de pan blijft hangen. Gebruik eventueel een lepel om het kopje te richten. Sommige mensen zetten hun kopjes zelfs in het midden van een garde om te voorkomen dat ze de zijkanten van de pan raken.
 4. Laat het kopje drogen en afkoelen alvorens het in te brengen.

Sommige mensen kiezen voor alternatieven of toevoegingen voor het koken van hun kopjes. Er bestaan speciale sterilisatieapparaten die je menstruatie cup reinigen door hem te stomen. Andere alternatieven voor het koken van een menstruatiecup zijn een autoclaaf of een borstkolf ontsmettingsbakje.

Veelgestelde vragen over de menstruatiecup

Hier zijn enkele vragen die nieuwkomers op het gebied van menstruatiecups vaak hebben.

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een klein cupje dat tijdens de menstruatie in de vagina kan worden ingebracht. Deze menstruatiecup sluit zich af bij de baarmoederhals en vangt het bloed tijdens de menstruatie op. Deze methode maakt het gemakkelijk om het menstruatievocht af te voeren. Deze menstruatiecups zijn meestal gemaakt van siliconen van medische kwaliteit of soortgelijke materialen. Ze worden steeds populairder omdat ze milieuvriendelijker en veiliger zijn dan andere vrouwelijke hygiëneproducten.

Tweede beste optie
OrganiCup A Menstruatiecup
Vanaf €19,99 euro

OrganiCup is de bekroonde menstruatiecup die pads en tampons vervangt. Makkelijker, gezonder, slimmer. Maand na maand. OrganiCup heeft een waarde van 3 tampons en kan tot 12 uur worden gedragen = Vergeet je menstruatie gedurende de dag. En nacht.

Hoe werkt een menstruatiecup?

Een menstruatiecup werkt door een afsluiting te maken bij de baarmoederhals om het menstruatievocht op te vangen. Om die afsluiting te creëren, vouwt de menstruator de cup om en draait de cup vervolgens om de afsluiting te creëren. De meeste menstruatiecups hebben ribbels en een steeltje om het verwijderen te vergemakkelijken. Zodra de menstruatiecup is verwijderd, kun je de vloeistof in het toilet gieten voordat je hem schoonmaakt en weer inbrengt. Tussen elke menstruatiecyclus door moet je de menstruatiecup ontsmetten door hem in water te koken. Bij goed onderhoud kunnen deze cups tien jaar meegaan.

Welke menstruatiecup kiezen?

Beslissen welke menstruatiecup je moet gebruiken kan een proces zijn. Hoewel het basisidee hetzelfde is, werken sommige merken en varianten beter dan andere. Bij sommige menstruatiecups staat aangegeven of ze bedoeld zijn voor mensen die bevallen zijn of niet. Misschien moet je een paar soorten proberen om je perfecte pasvorm te vinden.

Innovatieve menstruatiecup
Beppy Menstruatiecups
Vanaf €49,95 euro

De cup is verkrijgbaar in maar liefst 4 verschillende kleurencombinaties. Elke kleurencombinatie heeft ook een bijpassend siliconen tasje en 2 handige katoenen zakjes om je cups veilig in te vervoeren of op te bergen. Met de Beppy Cup kun je bijvoorbeeld seks hebben tijdens je menstruatie. 

Wat zijn de nadelen van een menstruatiecup?

De menstruatiecup heeft wel een paar nadelen. De meeste zijn echter niet onoverkomelijk. Het grootste probleem doet zich voor als je een intra-uterien apparaat (IUD) hebt. De touwtjes van een IUD zijn soms niet compatibel met alle menstruatiecups. Praat met je arts voordat je de twee mengt. Een ander nadeel is dat, aangezien je te maken hebt met een menstruatiecup met vloeistof, het even kan duren voordat je gewend bent aan het weggooiproces. Deze optie is misschien ook niet ideaal voor wie zich ziek voelt bij het zien van bloed. Een eerder genoemd nadeel is dat het een tijdje kan duren om de juiste menstruatiecup te vinden voor jouw unieke anatomie. Het kan geduld en uitproberen vergen voordat je de juiste optie ontdekt.

De menstruatiecup: hoe ver inbrengen?

Ieders anatomie is anders. De juiste mate van inbrengen verschilt dus van persoon tot persoon. In het algemeen breng je de menstruatiecup zo in dat de basis ongeveer een centimeter boven je vaginale opening zit. De rand van de cup moet dicht bij de baarmoederhals zitten. Als je de menstruatiecup goed inbrengt, mag je hem niet voelen.

Luxe optie
Bamboozy Luxe Menstruatiecup
Vanaf €39,95 euro
 • Geen onnodig vuil genereren (zero-waste en milieuvriendelijk)
 • Minder kans op doorlekken
 • Geen nare geurtjes
 • Minder gevoelig voor bacteriële- en schimmelinfecties
 • Absorbeert tot 5x zoveel als een tampon
 • Bruikbaar over je gehele menstruatiecyclus

Kan een menstruatiecup lekken? Kan een menstruatiecup vol zijn?

Een menstruatiecup kan lekken, maar dat is niet het geval als hij correct wordt ingebracht. Om lekken te voorkomen, moet je jouw menstruatiecup regelmatig legen, want als de menstruatiecup te vol is, kan hij gaan lekken. Chronisch lekken kan er ook op wijzen dat je een grotere cupmaat nodig hebt. Het kan een paar maanden duren voordat je doorhebt hoe je lekken kunt voorkomen. Als je eraan gewend bent, kun je overwegen je cup te combineren met menstruatieondergoed of maandverband.

Hoe verwijder je een menstruatiecup?

Was altijd je handen voordat je je menstruatiecup verwijdert of inbrengt. Neem vervolgens een houding aan waarin je gemakkelijk bij de menstruatiecup kunt. Steek je duim en wijsvinger in je vagina tot je bij de menstruatiecup kunt. Knijp vervolgens zachtjes in de basis van de cup om de verzegeling los te maken en trek de cup eruit. Giet de inhoud in het toilet en maak de cup schoon alvorens hem opnieuw te plaatsen.

Stinkt een menstruatiecup?

Menstruatiecups kunnen een geur ontwikkelen als je ze regelmatig gebruikt. Die geur is echter meestal niet sterk genoeg om de aandacht te trekken van iemand anders dan de gebruiker. Om de geur te verminderen, maak je je cup regelmatig schoon en kook je hem zo nodig uit. Gebruik speciaal ontworpen bekerdoekjes en zeepjes voor het beste resultaat. Andere mogelijkheden om de geur te verminderen zijn het weken van de menstruatiecup in azijn alvorens hem te koken en hem te laten drogen in de zon.

Goedkoopste optie
Lucovitaal Menstruatie cup maat B
Vanaf €10,30 euro
 • 12 uur lekvrije bescherming
 • Kan ook tijdens het sporten worden gebruikt
 • Dag en nacht te gebruiken
 • Veilig, van 100% medicinale siliconen
 • Herbruikbaar.

Conclusie over menstruatiecups

Menstruatiecups kunnen een comfortabele, gezonde, handige en milieuvriendelijke manier zijn om je menstruatie te beheren. Er zijn tal van menstruatiecups waaruit je kunt kiezen als je menstruatiecups wilt kopen. Probeer er zelf één uit om te zien hoe levens veranderend dit eenvoudige hulpmiddel kan zijn.


Over de de auteur
Sarah Witteveen
Sarah Witteveen is een interieurdeskundige en woonspecialist doordat zij de opleiding Vastgoed en Makelaardij heeft gestudeerd op de Hogeschool in Rotterdam. Daarna heeft zij als makelaar gewerkt en interieurspecialist bij de Arena Boulevard in Amsterdam. Sarah werkt met veel plezier aan alle artikelen op Wooninformatie.nl en schrijft zelf alle artikelen o.b.v. haar eigen ervaring over diverse producten. Zelf houdt ze het meeste van de keukenartikelen, doordat ze graag 1 tot 2 uren per dag een diner maakt voor de kids en haar man.
Join the discussion

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.