Platenspeler
Platenspeler

Platenspeler

Platenspeler kopen?

Platenspelers zijn er al tientallen jaren, en ondanks de komst van CD’s, Bluetooth, en draagbare muziekspelers, hebben ze een comeback gemaakt. In de afgelopen jaren zijn er meer en meer soorten platenspelers op de markt gekomen, waardoor het moeilijker is om er één te kiezen die bij je past. Gelukkig kan goed onderzoek je helpen de juiste keuze te maken en ervoor zorgen dat je platenspelers koopt die het beste bij je wensen passen.

De beste platenspelers op een rij

Wooninformatie.nl heeft de vijf best geteste platenspelers die allemaal hoog gewaardeerd zijn in een handige top 5 samengesteld. Later in dit artikel gaan we in op de specificaties en details van elke platenspeler. De top 5 is samengesteld o.b.v. de criteria: aantal positieve beoordelingen, prijs-kwaliteitsverhouding en de populariteit van de producten op BOL.com. Ook hebben we serviceniveau van de verkopers en garantie meegenomen in de top 5.

Afbeelding Producten Actuele Prijs
Platenspeler kopen
Moderne look: Lenco LS-50WD – Platenspeler met ingebouwde Speakers
Bekijk product
platenspeler bluetooth Met Bluetooth: Platenspeler Bluetooth – Fenton RP115 – Retro platenspeler Bekijk product
Vintage platenspeler Goedkoopste keuze: Denver VPL-120 – Platenspeler – Zwart Bekijk product
platenspeler retro Platenspeler Bluetooth – Fenton RP102B stereo platenspeler Bekijk product
 

Bluetooth aansluiting op platenspeler

Beste keuze: Crosley Voyager Bluetooth Platenspeler Zwart Bekijk product

Hoe werkt een platenspeler?

Platenspelers kunnen op het eerste gezicht een beetje ingewikkeld lijken, vooral voor degenen die meer bekend zijn met moderne vormen van het luisteren naar muziek. De ingewikkelde indeling is dat de naald eerst trillingen oppikt als het langs de groeven van de plaat reist. De trillingen hiervan verplaatsen zich vervolgens langs de metalen band aan het uiteinde van de toonarm naar de draden in de cartridge die zich aan het uiteinde van de arm bevindt. De trillingen worden vervolgens omgezet in elektrische signalen via een versterker. Tenslotte worden de versterkte signalen weer omgezet in geluid, waardoor muziek ontstaat. De korte manier om een platenspeler te begrijpen is door de naald op de rand van de plaat te laten vallen terwijl deze draait.

Beste Platenspelers op een rij

Laten we eens kijken naar een aantal van de beste platenspelers om te kopen:

Lenco LS-50WD

Het begin van deze lijst is de Lenco LS-50WD. Deze platenspeler heeft de laagste waardering van alle platenspelers op deze lijst, met een bescheiden 3,9 van de 5 sterren, maar hij biedt een aantal ongelooflijke functies om het goed te maken. Het meest opmerkelijk is dat de Lenco LS-50WD zijn platencollectie kan overzetten naar MP3 via een USB-verbinding. Dit kan van vitaal belang zijn voor elke platenverzamelaar die zijn collectie wil bewaren, zowel fysiek als digitaal. De Lenco LS-50WD is de duurste platenspeler op deze lijst, hij kost €115,- euro in 2022. Dit kan sommige klanten ervan weerhouden hem te kopen, maar voor degenen die hem wel gekocht hebben, was hij het geld waard. Ondanks de laagste plaats op deze lijst, waren veel van de top-reviews zeer tevreden met hun aankoop.

Moderne platenspeler met twee ingebouwde speakers
Lenco LS-50WD - Platenspeler met ingebouwde Speakers
Vanaf €120 euro

De Lenco LS-50 is een moderne platenspeler met twee ingebouwde speakers. Geniet met één druk op de knop van jouw favoriete vinyl. Vergeet ingewikkelde muziekinstallaties, want de Lenco LS-50 brengt moeiteloos jouw platen tot leven.

Pros:
 • Twee ingebouwde speakers
 • Inclusief USB-poort
 • Via USB overzetten naar mp3
 • Afneembare plastic stofkap
 • Ingebouwde stereo voorversterker
 • 24 maanden garantie
 • Goede geluidskwaliteit
Cons:
 • Geen slechte beoordelingen vindbaar op BOL.com

Platenspeler met ingebouwde speakerLenco platenspelers

Fenton RP115

De volgende is de Fenton RP115, in bijna alle opzichten een verbetering ten opzichte van de vorige platenspeler. Niet alleen biedt hij alles wat de Lenco LS-50WD heeft, maar de Fenton RP115 heeft ook een hogere waardering van 4,1 van de 5 sterren. Hij heeft ook een beduidend lagere prijs, namelijk €59,95, en het kofferontwerp geeft een vintage touch aan de platenspeler.

Tweede beste keuze op BOL.com
Platenspeler Bluetooth - Fenton RP115 - Retro platenspeler
Vanaf €53,95 euro

Op zoek naar een platenspeler? Deze Fenton retro platenspeler met bluetooth biedt alles wat je als muziekliefhebber maar wenst. Naast het afspelen van al je platen biedt de RP115 platenspeler je de mogelijkheid om je favoriete playlist draadloos vanaf je smartphone te streamen en in stereo af te spelen via de ingebouwde speakers.

Pros:
 • Platenspeler met Bluetooth
 • Ingebouwde stereo luidsprekers voor een geweldig geluid
 • Auto-stop - De draaitafel stopt automatisch aan het einde van een plaat
 • Geschikt voor alle formaten - 7'', 10'' & 12'' speel je moeiteloos af
 • De speler beschikt over een 33⅓, 45 of 78 toeren instelling
 • Digitaliseer je platen met de meegeleverde software
Cons:
 • Beschikt niet over een CD-speler

Fenton platenspelerPlatenspeler modern

Wat is een goede platenspeler?

Wat een platenspeler goed maakt is subjectief. Als je op zoek bent naar een manier om van je oudere platen van vroeger te genieten of een nieuwe collectie te beginnen, dan zullen de meeste moderne platenspelers aan je behoeften voldoen. Als je  echter op zoek bent naar de meest optimale geluidskwaliteit of de mogelijkheid om je platen over te zetten naar MP3, dan kun je beter kijken naar enkele van de meer geavanceerde en duurdere opties.

Enkele basistypen platenspelers zijn:

 • Lp-platenspelers,
 • Vinyl platenspelers,
 • Hi-fi platenspelers,
 • Pick-up platenspelers.

Denver VPL-120

De Denver VPL-120 gaat verder op het thema van het aanbieden van veel van dezelfde functies voor een lagere prijs. Net als de Fenton RP115 wordt hij geleverd in een slank kofferontwerp met vier verschillende kleuropties. De Denver VPL-120 krijgt ook 4,1 van de 5 sterren, maar heeft over het algemeen meer positieve reviews. Het belangrijkste is dat de Denver VPL-120 de goedkoopste platenspeler op deze lijst is, met een prijs van maar liefst €47,29. Combineer dit met zijn litanie van functies en positieve recensies, en de Denver VPL-120 is een solide halverwege op deze lijst.

Goedkoopste optie met alle functionaliteiten
Denver VPL-120 - Platenspeler - Zwart
Vanaf €45,29 euro

De Denver VPL-120 Retro Platenspeler Zwart is een draagbare platenspeler in een vintage geïnspireerd design. Deze leuke kofferplatenspeler komt met ingebouwde speakers en heeft ook nog eens de mogelijkheid om aangesloten te worden op je eigen externe speakers, smartphone of tablet. Haal je oude lp's weer van zolder en geniet van je muziekcollectie met deze mooie zwarte VPL-120 retro platenspeler van Denver.

Pros:
 • Draagbare platenspeler in een vintage geïnspireerd design'
 • Retro koffer platenspeler met opnamefunctie
 • De platenspeler kan 33 1/3, 45 en zelfs 78 toeren afspelen
 • Ingebouwde speakers
 • Aan te sluiten op externe speakers of je smartphone of tablet
Cons:
 • Kort snoertje naar stekker

Platenspeler zwart Platenspeler goedkoop

Wanneer moet de naald van een platenspeler vervangen worden?

Dit kan variëren naargelang het product en het soort materiaal waarmee u werkt, maar het is aanbevolen de naald te vervangen na 1000 uur speeltijd van de plaat. Dit betekent dat u een uur per dag naar uw platenspeler kunt luisteren en nog een paar jaar plezier van uw naald kunt hebben voordat u hem moet vervangen.

Retro platenspeler: Fenton RP102B

De voorlaatste platenspeler op deze lijst is de Fenton RP102B. Deze platenspeler biedt een meer retro platenspeler ontwerp en heeft de tweede hoogste beoordeling op deze lijst met 4,4 van de 5 sterren. Het biedt ook veel van dezelfde functies als de platenspelers hierboven, maar wat het onderscheidt zijn de beoordelingen en de prijs. De Fenton RP102B kost slechts €62,95, en is daarmee de op één na goedkoopste op deze lijst, maar volgens veel van zijn tevreden klanten krijg je er veel waarde voor deze prijs. De ingebouwde speakers zorgen namelijk voor een subliem stereo hifi geluid. En je kunt de platenspeler verbinden met je pc om je platen te digitaliseren. De RP102B beschikt over een auto stop functie die de draaitafel stil zet aan het eind van een plaat. Zo kan jij nog even doorgaan met waar je mee bezig bent en wordt onnodige slijtage van de naald en plaat voorkomen.

Hoogste waardering op BOL.com met 4,5 ster
Platenspeler Bluetooth - Fenton RP102B stereo platenspeler
Vanaf €59,95 euro

Met de Fenton RP102B kan je op muzikaal gebied vele kanten op. In de basis is de RP102B natuurlijk een platenspeler dus een plaat of single draaien is een vanzelfsprekendheid. Maar naast platenspeler is de RP102B ook een Bluetooth speaker. Koppel je telefoon of tablet draadloos met de speler en luister via bijvoorbeeld Spotify naar dat ene geweldige album. 

Pros:
 • Stream je favoriete muziek via Bluetooth naar de platenspeler
 • De ingebouwde speakers zorgen voor een subliem stereo hifi geluid
 • Verbind de platenspeler via USB met je pc om je platen te digitaliseren
 • Beschikt over een auto stop functie
 • Voorzien van 3 snelheden
 • RCA lijnuitgang
Cons:
 • Geen minpunten vindbaar op BOL.com

Welke platenspeler moet je kopen?

Ook op deze vraag zijn er verschillende antwoorden, want het hangt ervan af wat je in een platenspeler zoekt. Als je op zoek bent naar een kleine en goedkopere platenspeler, dan is iets als de Denver VPL-120 iets voor jou. Hij mist misschien functies die andere spelers wel hebben, maar hij zal de klus klaren. Anders is iets als de Crosley Voyager misschien de platenspeler voor u. Hij is duurder, maar hij heeft meer mogelijkheden.

Crosley Voyager

De laatste platenspeler op deze lijst, en de hoogst gewaardeerde met een indrukwekkende 5 van de 5 sterren, is de Crosley Voyager. Voor wie op zoek is naar een platenspeler van hoge kwaliteit, kan niet veel beter krijgen dan deze. De Crosley Voyager biedt veel verschillende functies, zoals een Crosley NP5 diamanten naald, pitch control, Bluetooth in en uit de receiver, aux in, hoofdtelefoonaansluiting, RCA-uitgang, en nog veel meer. Hoewel het een van de duurdere platenspelers is, met een prijs van €99,95, is de kwaliteit meer dan voldoende om zijn prijs te rechtvaardigen.

Beste keuze van alle platenspelers
Crosley Voyager Bluetooth Platenspeler Zwart

Crosley brengt met de Voyager platenspeler analoge muziek naar de 21ste eeuw. Het onderscheidende kenmerk van dit koffer-ontwerp is de grill aan de voorkant waar de speakers achter zijn geplaatst. Haal alles uit de platenspeler met de Bluetooth-in en -uit ontvanger.

Pros:
 • 3-snelheden platenspeler
 • Speelt 7”, 10” or 12” platen af
 • 2 ingebouwde speaker | 8Ω, 5W NP5
 • Crosley NP5 diamanten naald
 • Riemaangedreven
 • Pitch Control
 • Bluetooth-in en -uit ontvanger
 • Aux in
 • Koptelefoonaansluiting
 • RCA-uitgang
Cons:
 • Naald en gewicht niet stelbaar

Lenco moderne platenspeler

Meest aantal positieve reviews (4,5 ster)
Lenco L-3808 Black - Platenspeler met USB
Vanaf €237,30 euro

Met de Lenco L-3808 platenspeler ontstaat er een heerlijke sfeer in jouw woonkamer. Een platenspeler heeft toch net iets extra’s. Met deze platenspeler kun je dankzij de ingebouwde voorversterker jouw muziek beluisteren door middel van externe (versterkte) luidsprekers of sluit je hem makkelijk aan op jouw bestaande stereoset.

Pros:
 • Jouw platenverzameling converteren naar mp3
 • Ingebouwde stereo voorversterker
 • Afneembare plastic stofkap
 • Mechanische arm lift
 • 24 maanden garantie
Cons:
 • Geen automatische afslag

Veelgestelde vragen omtrent platenspelers

Laten we eens kijken naar een aantal veel voorkomende vragen over platenspelers.

Waarom een voorversterker gebruiken bij een platenspeler?

De meeste moderne platenspelers hebben al voorversterkers ingebouwd, maar voor degenen die dat niet hebben, is het een absolute noodzaak. Een voorversterker zorgt voor een standaard equalizing, die de overgebleven sonische onevenwichtigheden corrigeert en het zwakke signaal van de deckcartridge versterkt. Dit stelt je in staat het signaal van je deck te verhogen tot een haalbaar niveau, zodat je het via standaard AUX-aansluitingen op je stereo-installatie kunt aansluiten. Zonder deze versterker zou de geluidskwaliteit van uw platenspeler zeer slecht zijn.

De beste retro platenspeler

De RP115 is een koffer platenspeler waardoor het een echte eyecatcher is. De retro uitstraling brengt je weer helemaal terug naar het vinyl tijdperk. Het merk Fenton staat al jaren klaar om muziekliefhebbers te voorzien van kwalitatief goede audio oplossingen tegen een zeer scherpe prijs. Samen met een team van designers en technici zoekt Fenton dagelijks de balans tussen design en geluidskwaliteit waardoor zij al jaren een wereldwijd bekend merk zijn op het gebied van audio.

Hoogste waardering op BOL.com met 4,5 ster
Platenspeler Bluetooth - Fenton RP102B stereo platenspeler
Vanaf €59,95 euro

Met de Fenton RP102B kan je op muzikaal gebied vele kanten op. In de basis is de RP102B natuurlijk een platenspeler dus een plaat of single draaien is een vanzelfsprekendheid. Maar naast platenspeler is de RP102B ook een Bluetooth speaker. Koppel je telefoon of tablet draadloos met de speler en luister via bijvoorbeeld Spotify naar dat ene geweldige album. 

Pros:
 • Stream je favoriete muziek via Bluetooth naar de platenspeler
 • De ingebouwde speakers zorgen voor een subliem stereo hifi geluid
 • Verbind de platenspeler via USB met je pc om je platen te digitaliseren
 • Beschikt over een auto stop functie
 • Voorzien van 3 snelheden
 • RCA lijnuitgang
Cons:
 • Geen minpunten vindbaar op BOL.com

Wanneer werd de platenspeler uitgevonden?

De eerste platenspeler, of fonograaf, werd in 1877 uitgevonden door de befaamde Amerikaanse uitvinder Thomas Edison. Het eerste model werkte en zag er heel anders uit dan de huidige platenspelers en maakte zelfs pas veel later na zijn uitvinding gebruik van grammofoonplaten.

Welke platenspeler versterker te gebruiken?

Dit is een kwestie van persoonlijke voorkeur en hangt wederom af van het soort platenspeler dat je bezit. Het is het beste om op de winkelpagina van een platenspeler of op andere online reviews te kijken om te bepalen welke versterker voor jou het beste is.

Join the discussion

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.