Elektrische deken
Elektrische deken kopen

Elektrische deken

De elektrische deken is een warmtedeken die ervoor zorgt dat je het in bed of op de bank warmer krijgt dan met een gewone deken. De elektrische deken is van zichzelf, als je deze opwarmt, namelijk al warm. Je noemt de elektrische deken daarom ook wel een warmtedeken of verwarmingsdeken. Met een warmtedeken krijg je voldoende warmte, waardoor slapen beter gaat als jij het snel koud hebt. Slaap jij slecht doordat je het snel koud hebt in de nacht? Dan is een elektrische deken misschien iets voor jou. Er zijn verschillende soorten elektrische dekens. Wil je een elektrische deken kopen, dan kun je op tal factoren letten om de voor jou beste keuze te maken. Wooninformatie vertelt je alles over de elektrische dekens en geeft je een top 5 van de populairste warmtedekens.

Meest aantal positieve reviews (453+)
Goedkoopste keuze
Best beoordeelde tweepersoons elektrische deken
3 verwarmingsniveaus
Meest aantal positieve reviews (453+)
Goedkoopste keuze
Best beoordeelde tweepersoons elektrische deken
3 verwarmingsniveaus
Lasso Brag

Elektrische deken kopen

Jij wilt misschien een elektrische deken kopen? Lees je dan in, zodat je de beste keuze maakt. Een warmtedeken kost je op z’n minst € 20,-, maar ook zijn er elektrische dekens op de markt waarvoor je bijna € 500,- betaalt. Je koopt een elektrische deken in beddenwinkels, Blokker, IKEA, HEMA, Action en zelfs Lidl. Maar je kunt er ook voor kiezen om je elektrische deken online te bestellen. Online je research doen heeft sowieso een groot voordeel: je vergelijkt een heel groot aanbod en filtert op basis van jouw voorkeuren. Wil jij graag een warmtedeken van Inventum, Medisana of Dreamland of een andere aanbieder? Geef dat aan. Net als of je een één- of tweepersoons elektrische deken wilt, welke afmetingen je wilt, het merk als je een merkvoorkeur hebt, wat voor soort je wilt en wat het doel is van de warmtedeken.

Goedkoopste keuze en goed beoordeeld
Medisana HU A63 warmte-onderdeken wasbaar
Vanaf €26,89 euro

De Medisana HU A63 warmte-onderdeken is de goedkoopste elektrische deken op BOL.com en in Nederland. Tijdens een onderzoek hebben we alle prijzen vergeleken in alle webshops en komt de Medisana HU A63 als beste uit de test. Het vermogen van 60 Watt en een temperatuurregelaar met twee standen, zorgen er voor dat u altijd de juiste temperatuur heeft voor elke situatie of persoon. De HU A63 warmteonderdeken is op de hand wasbaar dankzij het afneembare bedieningselement.

Pros:
 • De Medisana deken is veilig te gebruiken danzij de oververhittingsbeveiliging
 • Met een vermogen van 60 watt en keuze uit twee warmtestanden
 • Temperatuurregelaar met twee standen
Cons:
 • De elektrische deken is niet automatisch uit te schakelen

Beste elektrische deken

Jaarlijks zijn er voor tal van producten heel veel verschillende ‘beste uit de test’-overzichten. Bol.com, de aanbieder waarop wij onze top 5 baseren, biedt voor sommige producten een filteroptie aan van producten die door de Consumentenbond en/of Kieskeurig als beste zijn getest. Voor elektrische dekens is dat overzicht er niet. Wij laten je een top 5 zien van de elektrische dekens die onder bol.com-kopers het meest populair zijn.

Afbeelding Producten Actuele Prijs
Elektrische deken Medisana
Medisana Wasbare Elektrische deken – Ökotex
Bekijk product
Elektrische onderdeken Medisana HU A63 warmte-onderdeken wasbaar Bekijk product
Inventum HN135 - Elektrische onderdeken - 150x80 cm Inventum HN135 – Elektrische onderdeken – 150×80 cm Bekijk product
LifeGoods Elektrische Warmtedeken LifeGoods Elektrische bovendeken – 1 Persoons – 3 Standen Bekijk product
Calmenta infrarood saunadeken CALMENTA – Infrarood Sauna Deken – Opbergtas – 180x80cm – Infrarooddeken – Afstandsbediening – Infraroodtherapie Bekijk product

 

Keuzes bij kiezen elektrische deken

Er zijn verschillende soorten elektrische dekens. Zo heb je verwarmingsdekens die je voeten extra warm maken, dekens die je op je matras legt en dekens voor onder je hoeslaken. Ook bestaat er een elektrische bovendeken, die je gewoon lekker op de bank gebruikt. Waarop kun je letten als je een elektrische deken gaat kopen?

Onder- of bovendeken

Je kunt kiezen voor een elektrische deken die je op je matras legt om je bed op te warmen, dat is een onderdeken. Een bovendeken dient als een gewone deken of als een plaid, ook wel een lekkere snuggledeken, en deze leg je dus over je heen. Met een bovendek kun je dus ook lekker op de bank zitten. Sommige warmtedekens zijn multifunctioneel en kun je als boven- en onderdeken gebruiken. Het overgrote deel van bovendekens zijn van fleecestof gemaakt. Ook veel onderdekens zijn gemaakt van fleecestof, maar hiervan vind je ook veel polyestervarianten.

Best beoordeeld in Nederland en BOL
Medisana Wasbare Elektrische Onderdeken HU 665 - Ökotex
Vanaf €29,99 euro

De Medisana wasbare elektrische onderdeken HU 665 gemaakt van Ökotex is één van de best beoordeelde elektrische dekens van Nederland. De HU 665 is veilig dankzij de beveiliging tegen oververhitting en de automatische uitschakeling na 180 minuten, mocht je al lekker in dromenland zijn beland. De toplaag is gemaakt volgens de maatschappelijk verantwoorde Textielrichtlijn ‘Ökotex Standard 100’. 

Pros:
 • 3 Temperatuurstanden
 • Veiligheidssysteem tegen oververhitting
 • Gebruiksvriendelijk bedieningselement
 • Wasbaar dankzij afneembare bediening
 • Volgens Textielrichtlijn ‘Öko TEX standard 100’
Cons:
 • Geen minpunten

 Formaat: één- of tweepersoons elektrische deken

De meeste elektrische dekens zijn gemaakt voor één persoon, maar je hebt ook genoeg keuze uit tweepersoonswarmtedekens. Ook zijn er extra brede elektrische dekens en zelfs warmtedekens voor baby’s.

Best beoordeelde tweepersoons elektrische deken
Inventum HN236I - Elektrische Onderdeken - 150x150 cm - Lichtblauw
Vanaf €64,99 euro

De Inventum HN236I elektrische onderdeken is voor 2 personen en zorgt dat je samen elke avond in een behaaglijk voorverwarmd bed kruipt. De Inventum HN236I elektrische onderdeken is voorzien van een extra warme voetenzone. De Inventum HN236I elektrische onderdeken is helemaal afgestemd op nachtelijk gebruik met 3 warmtestanden en 2 schakelaars met prettig sluimerlicht. Met de 2 schakelaars is de warmte aan beide kanten van het bed apart te regelen. De schakelaars zijn afneembaar, zodat je de Inventum HN236I elektrische onderdeken kunt wassen in de wasmachine.

Pros:
 • 3 warmtestanden
 • Wasbaar
 • Voorzien van een extra warme voetenzone
 • 2 schakelaars met prettig sluimerlicht
Cons:
 • Warmt traag op aan het begin, maar geen groot probleem

De snoeren en de kant van het snoer

Snoeren zijn belangrijke factoren om op te letten als je een elektrische deken kiest. De snoeren kunnen namelijk links, rechts, boven en/of onder zitten. Zorg ervoor dat je een deken kiest waarvan het snoer aan de kant van jouw stopcontact zit. Zorg er ook voor dat het snoer niet vlak bij je schouder uitkomt én dat het snoer lang genoeg is om het stopcontact te bereiken. Lukt dat niet, dan kun je natuurlijk altijd een verlengsnoer gebruiken. Let er bij de aanschaf ook op dat je de bedrading niet voelt in de deken. Dat kan vervelend zijn.

Aantal warmtestanden van een elektrische deken

Er zijn elektrische dekens waarvan je bepaalde delen met een aparte temperatuur kunt instellen. Zo verwarm je bij een tweepersoonsdeken bijvoorbeeld alleen jouw kant als je dat wilt. En heb je snel koude voeten? Kies dan een elektrische deken waarbij je het voetendeel warmer kunt instellen. De meeste warmtedekens hebben twee tot vier standen, maar er zijn ook warmtedekens met één stand of juist met meer dan acht warmtestanden. 

Beveiliging bij oververhitting

Kies je een elektrische deken, dan kun je kiezen voor bepaalde tijdsloten. Binnen hoelang wil jij dat een elektrische deken automatisch stopt met verwarmen? Bij de meeste heb je de mogelijkheid om tien uur en langer te verwarmen, maar er zijn ook warmtedekens waarbij je de max bereikt na één tot drie uur. 

Met oververhittingsbeveiliging
Malatec - Elektrische Deken - Met oververhittingsbeveiliging
Vanaf €32,95 euro

Dit deken heeft een ingebouwde afstandsbediening waarmee je de 3 warmtestanden kunt regelen. De afstandsbediening heeft een lampje zodat je ziet op welke stand het deken staat ingesteld. Ook heeft dit deken een automatische oververhittingsbeveiliging, als het deken te hoog wordt schakelt het automatisch uit. Met een elektrische deken kun je ook nog op stookkosten besparen, je verwarmt alleen het gedeelte van het bed of slaapkamer dat nodig is.

Pros:
 • Perfecte maat voor 1 persoon, 150 cm bij 180 cm
 • Met oververhittingsbescherming
 • 3 warmtestanden
 • Onderdeken, dus onzichtbaar op een opgemaakt bed
 • Energiebesparend
Cons:
 • Beetje smal

Verdere eigenschappen

 • Opwarmen binnen vijf minuten;
 • Te gebruiken bij allergieën;
 • Te wassen in de wasmachine;
 • Duurzaamheid;
 • Het materiaal (kies een stof die jij lekker vindt).

Waarom een elektrische deken kopen?

Een elektrische deken kan ervoor zorgen dat jouw nachtrust toeneemt. Heb jij het in de koudere periode van het jaar, of ook in de warme, snel koud als je in bed ligt? En kun je daardoor niet slapen? Dan kan een warmtedeken je opwarmen, warm houden en ervoor zorgen dat je niet wakker ligt door de kou. Vooral dijen, benen en voeten zijn met een warmtedeken lekker warm. Ook als je last hebt van je spieren, rug of buik kan een warmtedeken wat voor jou betekenen. Klachten kunnen verminderen door de warmte in je lichaam. Wat ook de nachtrust bevordert. Let wel op: zorg voor een niet te warme temperatuur, te veel warm bevordert het slapen namelijk ook niet.

Is een elektrische deken gevaarlijk?

Nee, maar volmondig zeggen dat deze helemaal veilig is kan ook niet. Het is een elektrisch apparaat en er is altijd een kleine kans op kortsluiting. Nieuwe modellen zijn altijd door de veiligheidstest gekomen. Het is belangrijk om de deken na maximaal tien jaar te vervangen. Om het gebruiken van een elektrische deken zo veilig mogelijk te doen, zijn er wel een aantal dingen waarop je kunt letten bij het gebruik van een elektrische deken om eventueel brandgevaar tegen te gaan:

1. Haal de stekker altijd uit het stopcontact als je de deken niet gebruikt.
2. Berg je een elektrische deken op, vouw deze dan niet op maar rol de deken op. Door vouwen kan de bedrading beschadigen, waardoor er kortsluiting kan ontstaan. Met brandgevaar als gevolg.
3. Gebruik je een deken weer voor het eerst nadat je deze uit de kast haalt? Hou de deken dan even in de gaten als je deze weer voor het eerst gebruikt.
4. Je kunt er ook voor kiezen om je bed op te warmen met een warmtedeken, maar deze uit te zetten op het moment dat je gaat slapen.

Waarom Kiezen Voor een Elektrische Deken van IKEA?

Er zijn veel redenen waarom je zou moeten kiezen voor een elektrische deken van IKEA. Een van de grootste voordelen van de elektrische dekens van IKEA is hun betaalbaarheid. Ze bieden uitstekende waarde voor je geld.

Kwaliteit en Betrouwbaarheid van een IKEA elektrische deken

Ikea staat bekend om de productie van hoogwaardige en betrouwbare producten. Hun elektrische dekens zijn geen uitzondering. De elektrische dekens van IKEA zijn ontworpen met het oog op comfort en gebruiksgemak. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en bieden de perfecte hoeveelheid warmte voor een goede nachtrust.

Wat kost een elektrische deken aan stroom?

Elektrische dekens zijn geen grootverbruikers van stroom. Op basis van het vermogen (wattage) van een warmtedeken, het aantal uur dat deze per dag aanstaat en jouw stroomtarief kun je uitrekenen hoeveel een elektrische deken jou kost aan stroom. Het vermogen wordt aangegeven in watt en het verbruik van het apparaat als dit een uur aan staat. Je betaalt stroom per kWh. Duizend watt staat gelijk aan één kWh. Stel jouw warmtedeken heeft een vermogen van 120 watt en je hebt deze per dag tien uur continu aan staan. Dan verbruik je dus 1.200 watt. Dat staat gelijk aan 1,2 kWh. Bij een stroomprijs € 0,40 per kWh, kost de elektrische je deken je voor die tien uur dus € 0,48 cent. Gebruik jij je warmtedeken een halfjaar lang elke dag tien uur? Dan kost dit je zo’n € 87,-.

Met een elektrische deken betaal je wat meer voor stroom, maar de kans is groot dat je ook juist mee bespaart op de verwarmingskosten. Zit jij ’s avonds lekker warm onder je elektrische deken en heb je de woonkamer temperatuur daardoor lager? En hou je de kachel in de slaapkamer uit of laag omdat je het zo lekker warm hebt in bed? Dan scheelt dat flink in verwarmingskosten.

Veelgestelde vragen over elektrische dekens


Is een elektrische deken gevaarlijk?

Nee, maar volmondig zeggen dat deze helemaal veilig is, kan ook niet. Het is een elektrisch apparaat en er is altijd een kleine kans op kortsluiting. Nieuwe modellen zijn altijd door de veiligheidstest gekomen. Om het gebruik zo veilig mogelijk te maken, kun je op een aantal dingen letten. Haal de stekker uit het stopcontact als je de deken niet gebruikt, vouw de deken niet op als je deze opberg maar rol deze op en hou de deken even in de gaten als je deze na een tijd weer voor het eerst gebruikt.

Hoe werkt een elektrische deken?

De elektrische deken warmt op als jij deze aanzet. Jij stelt in hoelang je wilt dat de deken aan staat en ook geef je aan hoe warm je wilt dat de deken wordt. Mits deze instellingen mogelijk zijn. Hoe verwarmt de deken zichzelf? In de deken zitten elektrische draden waar een hittebestendige coating omheen zit. Deze draden warmen op en geven warmte af.

Hoe gebruik je een elektrische deken?

Je legt een elektrische deken op je matras als het een onderdeken is. Heb je een bovendeken, dan gebruik je deze als deken. Ook kun je een bovendeken als plaid op de bank gebruiken.

Hoelang gaat een elektrische deken mee?

Een elektrische deken gaat, afhankelijk van de kwaliteit, de intensiteit van gebruik en de manier van opbergen, zo’n zeven jaar mee. Zorg ervoor dat je deze op tijd vervangt om brandgevaar te voorkomen. Uiterlijk na tien jaar.

Wat kost een elektrische deken aan stroom?

Het stroomverbruik van een elektrische deken is niet heel hoog. Hoeveel stroomkosten jij hebt aan het gebruik van je warmtedeken hangt af van de volgende factoren: de wattage, hoeveel uur je de deken gebruikt en de stroomprijs die jij betaalt. Wooninformatie laat je hiervan een rekenvoorbeeld zien.

Hoelang van te voren moet je een elektrische deken aanzetten?

Het verschilt per verwarmingsdeken hoelang van te voren je deze moet aanzetten, wil je dat je bed warm is. Sommige dekens zijn na vijf minuten al warm. 


Over de de auteur
Sarah Witteveen
Sarah Witteveen is een interieurdeskundige en woonspecialist doordat zij de opleiding Vastgoed en Makelaardij heeft gestudeerd op de Hogeschool in Rotterdam. Daarna heeft zij als makelaar gewerkt en interieurspecialist bij de Arena Boulevard in Amsterdam. Sarah werkt met veel plezier aan alle artikelen op Wooninformatie.nl en schrijft zelf alle artikelen o.b.v. haar eigen ervaring over diverse producten. Zelf houdt ze het meeste van de keukenartikelen, doordat ze graag 1 tot 2 uren per dag een diner maakt voor de kids en haar man.
Join the discussion

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.