Braadpan
Braadpan

Braadpan

Waar moet je op letten bij het kopen van een braadpan?

Als je iemand een “Dutch Oven” hoort noemen, verwijzen ze naar een forse dikwandige pot uit Nederland, namelijk een braadpan. Dutch Ovens blijven groeien in populariteit in de VS en over de hele wereld. Huiseigenaren vinden het leuk om ze in hun keuken te hebben. Ook hoteleigenaren gebruiken ze graag, dankzij hun efficiëntie. Zoals de naam al doet vermoeden, kunnen braadpannen in de oven en op het fornuis koken. Deze pan is uniek en onmisbaar bij het smoren en stoven. Het nauwsluitende deksel houdt stoom vast en creëert een zelf bedruipende omgeving.

Dit artikel belicht alles wat je dient te weten over braadpannen die zijn gemaakt door hoogwaardige kookgereifabrikanten. Ook geven we een top 5 best geteste producten in één handig overzicht, zodat je niet langer hoeft te zoeken.

Wat is de beste braadpan ?

Ze zeggen dat bij een hogere kwaliteit de prijs stijgt op de vraag naar braadpannen. De eigenschappen van een braadpan bepalen hoe goed deze is. Ze zijn zwaar en groot. Maar een goede braadpan heeft genoeg gewicht om de benodigde hoeveelheid warmte op te slaan. Een braadpan dient ook groot genoeg zijn voor de gewenste maaltijd. Ook de dikte van de braadpan wanden en bodem telt mee. De handvatten en het deksel van een goede braadpan dienen ook fors en stevig te zijn. Als deze allemaal samenkomen, vormt dit samen tot een goede braadpan.

We hebben een handige top 5 samengesteld van de allerbeste braadpannen die in Nederland te koop zijn:

Afbeelding Producten Actuele Prijs
BK Fortalit Braadpan
BK Fortalit Braadpan – Ø 28 cm / 4L – Emaille
Bekijk product
MOA Gietijzeren Braadpan MOA Gietijzeren Braadpan Bekijk product
Daumonet Carême Blanc gietijzeren braadpan Daumonet Carême Blanc gietijzeren braadpan – Sudderpan Wit – Rond – Ø 26 cm – 4,4 liter Bekijk product
Tefal braadpan Tefal Trattoria Braadpan – Ø28 cm – Inclusief Deksel Bekijk product
BK Bourgogne Braadpan BK Bourgogne Braadpan – 28 cm – Chili Red Bekijk product

Wat is een braadpan ?

Je vraagt ​​je misschien af ​​wat een braadpan precies is. Zoals de naam al doet vermoeden, vindt de braadpan zijn oorsprong in Nederland. Het is een grote, zware en ondiepe pot met een goed sluitend deksel. Je kunt een braadpan verwarren met een gewone pan. Gewone pannen hebben de standaard braadpannen van geëmailleerd gietijzer. Ze hebben ook een deksel en twee handvatten. Maar een braadpan is anders. Het is zwaar. Waarom? Zijn zwaarte houdt zijn constante temperatuur op het fornuis of in de oven gedurende een langere tijdspan. Het strakke deksel verbetert ook de kwaliteit van het warmtebehoud.

Van wat voor soort materialen zijn braadpannen gemaakt?

Een braadpan bestaat uit gietijzer en geëmailleerd gietijzer. Deze materialen zijn zwaar en dik. Ze zijn ook goed in het vasthouden en verdelen van warmte. Deze eigenschappen maken ze het beste materiaal voor het maken van braadpannen. Bovendien blijft gietijzer intact wanneer de braadpan van de kookplaat naar de oven verschuift.

Beste gietijzeren braadpan
MOA Gietijzeren Braadpan - Inhoud 7,2 liter - 30CM

De MOA C30B braadpan is gemaakt van gietijzer en is zeer sterk. De MOA C30B is geschikt voor alle warmtebronnen en beschikt over een totale inhoud van 7,2 liter en een diameter van 30 cm. Wil je een mooi ovengerecht maken met bijvoorbeeld vlees en groenten? Schuif de pan dan gewoon in de oven.

Pros:
 • Geschikt voor alle warmtebronnen
 • Groot genoeg voor grote gezelschappen
 • Vaatwasserveilig
 • Goede prijs/kwaliteit
Cons:
 • Ietwat korrelige binnenzijde

Wat is een goede maat voor een braadpan?

Braadpannen zijn er, net als gewone pannen, in verschillende maten. De maten variëren van klein tot groot. Wanneer gekwantificeerd, variëren de maten van 10 cm tot meer dan 50 cm per braadpan. De meest gebruikte maat is 26 cm tot 28 cm braadpannen. De 26 cm to 28 cm braadpannen is een klassieke maat en wordt het meeste verkocht. Het aantal liter wat in een braadpan past start bij 0,5 liter tot 55 liter en meer voor de allergrootste braadpan. De grootte is een essentieel aspect wanneer je overweegt een braadpan te kopen. De grootte van de braadpan die je kiest, hangt af van voor wie je kookt en de hoeveelheden die worden gekookt per dag of per week. Ook het type koken dat bedoeld is, bepaalt de grootte van de pot die je wilt. Ze zijn essentieel voor gewoon koken, bakken of zwaar koken.

BK Fortalit Braadpan - Ø 28 cm / 4L

De BK Fortalit Braadpan is geschikt voor gebruik op alle warmtebronnen, inclusief inductie. Ook is de pan geschikt voor in de oven (tot 230°C). De BK Fortalit braadpan is beschikbaar in vele maten van 22 cm tot 36 cm.

Pros:
 • Geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie
 • Vaatwasmachine bestendig
 • Ovenbestendig tot 230 graden: Gemakkelijk schoon te maken
Cons:
 • Kan aanbranden bij gebruik zonder vetstof

Wat voor gerechten kun je maken in een braadpan?

Er zijn veel toepassingen voor braadpannen. Ze zijn opmerkelijk voor gebruik in zowel de oven als te gebruiken voor op de kookplaat. Dit maakt ze ideaal voor het smoren van vlees, het bakken van brood en het braden van kip. Ook kan een braadpan alles koken wat elke andere pot kan koken. Dus als je een fan bent van stoofschotels, sauzen of soepen, dan is deze braadpan gemaakt voor jou. Het enige dat je nodig hebt, zijn een paar videozelfstudies van YouTube, en je bent klaar om te gaan. Je kunt je maaltijd nooit verkeerd bereiden met de de braadpan; het is supersimpel!

Gietijzeren braadpan

Braadpannen van gietijzer blijven de Nederlandse markt domineren. Waarom? Het materiaal kan gedurende lange tijd een constante warmte vasthouden. Dit maakt het perfect voor het sudderen van voedsel. Bovendien is het materiaal zwaar, wat het duurzaam maakt. Maar de gietijzeren braadpan vraagt om ​​goed onderhoud. Het brengt verantwoordelijkheidsgevoel met zich mee. De gietijzeren braadpan heeft een speciale reiniging nodig om zijn functionaliteit te behouden. De gietijzeren braadpan gaat bij onderhoud een leven lang mee. De levensduur van de potten hangt echter af van het onderhoudsniveau.

Beste gietijzeren braadpan
MOA Gietijzeren Braadpan - Inhoud 7,2 liter - 30CM

De MOA C30B braadpan is gemaakt van gietijzer en is zeer sterk. De MOA C30B is geschikt voor alle warmtebronnen en beschikt over een totale inhoud van 7,2 liter en een diameter van 30 cm. Wil je een mooi ovengerecht maken met bijvoorbeeld vlees en groenten? Schuif de pan dan gewoon in de oven.

Pros:
 • Geschikt voor alle warmtebronnen
 • Groot genoeg voor grote gezelschappen
 • Vaatwasserveilig
 • Goede prijs/kwaliteit
Cons:
 • Ietwat korrelige binnenzijde

Verwarmingscapaciteit van een braadpan

Braadpannen zijn bestand tegen hoge temperaturen, afhankelijk van de kwaliteit van het gietijzeren materiaal. Daarom zijn ze veilig voor gebruik in de oven. Ook de deksel van de pot kan tegen dezelfde hoge temperaturen.

Wat kost een braadpan gemiddeld?

Mensen blijven braadpannen gebruiken eeuwen nadat ze voor het eerst werden gemaakt. Ze bestaan ​​uit aluminium, gietijzer en geëmailleerd gietijzer, om er maar een paar te noemen. Ze zijn er ook in verschillende maten en vormen. Toch hebben ze allemaal één ding gemeen; ze zijn betaalbaar. Ze kosten tussen de €18 tot €375 in Nederland. Dus wat je budget ook is, je kunt altijd een braadpan kopen om een lekker stoofgerecht voor te bereiden.

Goedkoopste braadpan met 71 positieve reviews op BOL.com
Imperial Kitchen Braadpan met deksel - Emaille - Zwart

De Imperial Kitchen braadpan van 24 cm in zwart is de beste en goedkoopste optie op BOL.com. Met 71 positieve reviews met gemiddeld 3,9 ster is dit één van de beste goedkoopste opties online. Deze braadpan is gemaakt van geëmailleerd staal en geschikt om braadvlees, suddervlees en vele andere gerechten in te bereiden.

Pros:
 • Goedkoopste braadpan met 71 positieve reviews
 • Gemakkelijk te reinigen
 • Gemaakt van geëmailleerd staal (oersterk)
 • Duurzaam (lange levensduur)
Cons:
 • De pan kan gebruikt worden op alle warmtebronnen behalve inductie.

Braadpan merken

Er zijn verschillende merken die braadpannen verkopen in de Nederlandse markt. Deze merken komen tot stand vanwege prestaties, duurzaamheid, grootte, uiterlijk en extra functies. Hieronder een aantal bekende merken.

Le Creuset braadpannen

In 1925 zijn twee Belgische industriëlen op het idee gekomen om Le Creuset op te richten. Dit is een eersteklas en stijlvolle fabrikant van geëmailleerd gietijzeren kookgerei. Ze hebben hun hoofdkantoor in de Elzas, Frankrijk. Twee uren ten noorden van Parijs is het fabrieksterrein vindbaar. De eerste kleur voor het email, oranjerood, was geïnspireerd op de vurige oranje kleur van gesmolten gietijzer in de gietvormen en is de kenmerkende kleur van Le Creuset geworden.

Populairste braadpan van Le Creuset
Le Creuset Faitout Braadpan - 4,9 l - Ø 28 cm - Kersenrood

De Le Creuset Faitout braadpan met een diameter van 28 cm is gemaakt van sterk geëmailleerd gietijzer en plaatstaal. De inhoud van 4,9 liter is geschikt voor een diner van 6 tot 8 personen. De braadpan is toepasbaar op alle warmtebronnen. Tot slot is deze braadpan een lichtgewicht, wat een uitzondering is in vergelijking met alle andere merken braadpannen.

Pros:
 • Gemaakt van sterk geëmailleerd gietijzer en plaatstaal
 • Geschikt voor alle warmtebronnen (incl. inductie en oven)
 • Lichtgewicht met een gadde bodem
 • Speciaal ontworpen handgrepen
Cons:
 • Geen minpunten vindbaar op BOL.com

BK braadpannen

BK ontwierp in 1851 al melkbussen, potten, pannen en kookgerei voor particulieren en bedrijven. BK is een Nederlands bedrijf uit Kampen en loopt voorop op het gebied van slimme toepassingen en hoogwaardige techniek op het gebied van keukenproducten. Het honderdjarige jubileum werd zelfs door koningin Juliana bekroond met een welbekend predicaat Koninklijk. De BK producten gaan voor generaties mee en zijn in elk keukenkastje in Nederland vindbaar.

Meest populaire en beste BK braadpan
BK Fortalit Braadpan - Ø 28 cm / 4L

De BK Fortalit braadpan is een oersterke braadpan gemaakt van slijtvast geëmailleerd staal. De braadpan van BK is geschikt voor alle warmtebronn en kan zelfs gebruikt worden in een oven tot 230 graden. De braadpan is gemakkelijk schoon te maken in een vaatwasser.

Pros:
 • Gemaakt van oersterk en slijtvast geëmailleerde staal
 • Toepasselijk voor alle warmtebronnen
 • Vaatwasmachine veilig (makkelijk schoon te maken)
 • Ovenbestendige braadpan tot 230 graden
Cons:
 • Geen minpunten vindbaar op BOL.com

Onderhouden van een braadpan

Het onderhoud van een braadpan omvat een uniek reinigingsproces. We hebben het in stappen als volgt omschreven:

 1. Eerst dien je de braadpan schoon te maken en af te vegen om eventuele resten te verwijderen,
 2. Voeg er dan water aan toe en breng het aan de kook,
 3. Vervolgens is het beste om de binnenkant van de braadpan te schrobben om vet los te maken,
 4. Daarna laat je het water eruit lopen, spoel je de braadpan af en droog je hem af met keukenpapier,
 5. Eindelijk, je zou het een nieuw laagje olie kunnen geven.

Deze eenvoudige procedure garandeert de levenslange service van een braadpan. Dit is niet de enige methode die beschikbaar is voor het reinigen van braadpannen. Je kunt ook afwasmiddel en bakpoeder gebruiken om ze schoon te maken.

Braadpannen zijn De Real Deal

Braadpannen blijven een revolutionair meesterwerk in de keuken. Ze hebben de meeste van onze verwachtingen overtroffen door uniek, duurzaam en efficiënt te zijn. Bovendien kunnen ze prima oventemperaturen aan, waar gewone pannen niet aan voldoen. Bovendien zijn ze betaalbaar in de markt en verkrijgbaar in de dichtstbijzijnde winkel.

Veelgestelde vragen over braadpannen

Wat is een goede braadpan?

Een goede braadpan bestaat uit hoogwaardig gietijzer van uniforme dikte. Het heeft ook een consistente emaillering en een nauwsluitend deksel. Deze verbeteren het warmtebehoud en de weerstand.

Wat is de historie van een braadpan?

Gebakken gerechten bestaan al duizenden jaren. Vroege braadpanrecepten bestonden uit rijst die werd gestampt, geperst en gevuld met een hartig mengsel van vlees zoals kip of zwezerik. Ergens rond de jaren 1870 lijkt deze betekenis van braadpan zijn huidige betekenis te hebben gekregen.

Wat is de beste optie voor een braadpan voor buiten?

Buitenactiviteiten zoals kamperen hebben vaak betrekking op open vuur om te koken. Dergelijke braadpannen hebben verdikte gietijzeren en geëmailleerde lagen, zowel de wanden als de bodem. Dit maakt ze sterk en bestand tegen elke impact en hoge temperaturen. Een braadpan is dus erg geschikt om in de open lucht mee te koken.

Zijn alle braadpannen vaatwasmachinebestendig?

Niet alle braadpannen zijn veilig in je vaatwasser. Alleen geëmailleerde gietijzeren pannen zijn ideaal voor afwassen.


Over de de auteur
Sarah Witteveen
Sarah Witteveen is een interieurdeskundige en woonspecialist doordat zij de opleiding Vastgoed en Makelaardij heeft gestudeerd op de Hogeschool in Rotterdam. Daarna heeft zij als makelaar gewerkt en interieurspecialist bij de Arena Boulevard in Amsterdam. Sarah werkt met veel plezier aan alle artikelen op Wooninformatie.nl en schrijft zelf alle artikelen o.b.v. haar eigen ervaring over diverse producten. Zelf houdt ze het meeste van de keukenartikelen, doordat ze graag 1 tot 2 uren per dag een diner maakt voor de kids en haar man.
Join the discussion

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.