Droogmolen
Droogmolen

Droogmolen

Een droogmolen kopen?

Als je geen droger hebt, vind je het misschien een avontuur om je kleren na het wassen te drogen. Toch zijn er mogelijkheden om het drogen van je eigen kleding minder lastig te maken. Als je over voldoende tuinruimte beschikt, kun je een droogmolen overwegen.

Maar als je een waslijn wilt kopen, zal dat waarschijnlijk aan de prijzige kant zijn. En niet elke droogmolen is hetzelfde, dus hoe weet je zeker dat je waar voor jouw geld krijgt? Het goede nieuws is dat we verschillende producten hebben getest om te bepalen wat de beste waslijnen zijn om te kopen en waar je op moet letten als je er één koopt.

Beste droogmolens op een rij

Je vraagt je misschien af hoe we de waslijnen hebben getest. Simpel gezegd: we gebruikten een flinke lading wasgoed en noteerden hoe effectief ze de kleren droogden en hoe lang het droogproces duurde. We hebben ook de duurzaamheid van de producten getest om er zeker van te zijn dat ze bestand zijn tegen intensief gebruik.

Wij geloven dat de volgende vijf producten het beste aan je behoeften zullen voldoen, of je nu op zoek bent naar een droogmolen met grondanker of die in hoogte verstelbaar is, een wandwaslijn of een kleine waslijn. Een droogmolen met 1 tot 9 meter of een droogmolen met een lijn tot 29 meter maakt ook een groot verschil in prijs. Wij hebben de beste merken vergeleken en de uitkomsten hieronder voor jou simpel en snel op een rijtje gezet.

Beste keuze
Beste wanddroger
Slimme Low-budgetkeuze
Grote wasmolen met lage prijs
Beste campingkeuze
Beste keuze
Beste wanddroger
Slimme Low-budgetkeuze
Grote wasmolen met lage prijs
Beste campingkeuze
Lasso Brag

Wat is een waslijn?

Het is een dunne draad die op twee punten verbonden is om een strak oppervlak te creëren. Je vouwt of drapeert er kleren overheen om ze met lucht te laten drogen. Dit kan je geld besparen op je elektriciteitsrekening en is beter voor het milieu dan het gebruik van een elektrische droger. Die laatste heeft immers een aanzienlijke ecologische voetafdruk.

1. Brabantia Topspinner droogmolen

Onze topkeuze komt van Brabantia met hun Topspinner droogmolen. Dit model is gemakkelijk te bedienen en wordt geleverd met verschillende accessoires die van pas kunnen komen bij het drogen van je kleding. De bediening van deze droogmolen is eenvoudig en is vergelijkbaar met het opzetten van een paraplu. Je plaatst de droger in de grond en klapt de bovenkant open om de droogrekken te openen. Vervolgens hang je je kleding aan de lijn, net als bij elke andere waslijn. Zo is de Brabantia compacter en kun je meer wasgoed ophangen in een kleinere ruimte.

Brabantia heeft een duurzaam ontwerp gemaakt van sterke materialen. Je kunt hem ook gemakkelijk zelf repareren, en als er kleine onderdelen breken, kun je ze snel zelf vervangen. Het robuuste ontwerp en de repareerbaarheid maken het onze favoriet op de lijst. Dit model is ook klaar om de ontberingen van het buiten zijn te weerstaan, en het houdt goed stand in de wind. Je vindt enkele nuttige accessoires bij de droogmolen, waaronder een beschermhoes, wasknijpertasje en wasknijpers. Misschien vindt je deze accessoires overbodig, maar ze zijn handig als je ze nog niet in bezit hebt. Al met al is deze waslijn met grondanker het neusje van de zalm en zeer geschikt voor iedereen die alleen de beste waslijnen zoekt.

Beste keuze
Brabantia Topspinner Droogmolen
Vanaf €109 euro

Een Brabantia droogmolen is een complete set en een eenvoudig te bedienen 'paraplu'-systeem die draait als een zonnetje, zelfs vol met nat wasgoed. Dankzij het spansysteem van Brabantia staan de lijnen altijd strak. Het oog aan het einde van elke arm is handig om kleerhangers aan te hangen en het stevige ophangoog voor eenvoudig opbergen. 

Pros:
 • Complete set geleverd
 • Sterk en duurzaam ontwerp
 • Gemakkelijk op te zetten en te gebruiken
 • Veel accessoires
Cons:
 • Accessoires kunnen overbodig zijn
 • Kan voor sommigen te duur zijn

Droogmolen aan de muur

Is je tuin of balkon net te klein voor een gewone draaibare droogmolen? En houdt je echt niet van een wasrek? Ontdek dan de Brabantia WallFix, de meest compacte en handige droogmolen die je kunt kopen voor aan de muur. Deze aan de muur gemonteerde droogmolen kan een hele lading wasgoed aan en geeft veel ruimte om van de buitenlucht te kunnen genieten.

2. Brabantia WallFix-wanddroger

Als je een kleinere tuin hebt of je kleding binnen wilt drogen, kan dit muurmodel van Brabantia dé ideale oplossing zijn. Om hem te gebruiken hoef je hem alleen maar aan de muur te bevestigen en je hebt 24 meter waslijn om je eigen kleding aan op te hangen. Deze wandwaslijn kan worden opgevouwen om ruimte te besparen als hij niet wordt gebruikt.

De waslijnen van Brabantia zijn weerbestendig en klaar voor regelmatig gebruik. De WallFix-wanddroger wordt geleverd met een beschermhoes om hem aan het zicht te onttrekken en te voorkomen dat hij beschadigd raakt. En als één van de lijnen beschadigd is, kun je deze gemakkelijk vervangen door een andere waslijn. Je hebt een oppervlak van meer dan twee meter nodig om dit product te gebruiken, dus houd daar rekening mee voordat je tot aankoop overgaat. Bovendien zal de montage aan een muur de hoeveelheid zonlicht waaraan hij wordt blootgesteld waarschijnlijk beperken. Dat kan betekenen dat het langer duurt voordat jouw kleding droog is. Zonlicht helpt ook om vlekken uit kleding te verwijderen. De WallFix is ons favoriete product voor wandmontage en is een uitstekende keuze voor wie weinig ruimte heeft.

Beste wanddroger
Brabantia WallFix Wanddroger
Vanaf €96,14 euro

De Brabantia WallFix wanddroger is een wanddroger die gemakkelijk op te zetten is. Met de beschermhoes droog je gemakkelijk en duurzaam je eigen was. De WallFix wanddroger past in de kleinste ruimtes en kan compact weggeklapt worden. In een handomdraai 24 meter strakke drooglijn met de WallFix van Brabantia.


Pros:
 • Compact ontwerp voor je muur
 • Duurzaam en snel op te zetten
 • Gemakkelijk te repareren waslijn
 • Weer- en windbestendig door corrosiebestendige materialen
Cons:
 • Vereist twee meter ruimte om te gebruiken
 • Beperkt de blootstelling aan zonlicht

Droogmolen met voet

De goedkoopste droger is een droogmolen met een voet. Je was buiten drogen is beter voor de planeet, bespaart je geld en je krijgt die heerlijke frisse luchtgeur er gratis bij. En wist je dat je kleren uit de droogtrommel houden hun levensduur verlengt? Bonus: zon en wind doen goed werk bij het verwijderen van kreukels in je kleding. De onderstaande droogmolen is volledig weerbestendig, sterk en stevig, maar ook gemakkelijk te verplaatsen met voet en te openen. De waslijn die van Leifheit is super stevig en gemakkelijk op te zetten dankzij het slimme ‘paraplu-systeem’ van het roterende systeem.

3. Leifheit droogmolen Lino Pop-Up

De Lino pop-up van Leifheit is een budgetoptie voor wie een waslijn met een standaard zoekt. Hij kan niet in de grond gezet worden, dus je moet voorzichtig zijn als je hem op winderige dagen gebruikt. Als je iets kleiners nodig hebt dan de modellen van Brabantia, dan is dit dé perfecte keuze.

De Lino pop-up is lichter dan de meeste alternatieven en weegt slechts 3,6 kilogram. Dat maakt hem gemakkelijk te vervoeren of op te zetten voor één persoon. De hoogste lijn reikt tot 95 centimeter, wat betekent dat hij goed jurken en lange jassen kan drogen. Zoals de meeste waslijnen kun je ook deze inklappen om ruimte te besparen. Het prijskaartje is veel lager dan de producten van Brabantia. Dat maakt het een solide budgetkeuze, maar je krijgt niet hetzelfde sterke ontwerp. Ondanks zijn tekortkomingen raden we dit product toch aan als een slimme budgetkeuze.

Slimme Low-budgetkeuze
Leifheit droogmolen Linopop-up
Vanaf €55,99 euro

Met één hand open te klappen en zeer compact op te bergen. De Lino Pop-Up 140 is de perfecte wasdroog-oplossing voor thuis en onderweg. Deze superlichte droogmolen is dan ook gemakkelijk te dragen en te transporteren. Deze met één hand klaar te zetten droogmolen biedt uitgeklapt 14 meter waslijn, genoeg voor meer dan een hele wasmachinelading.

Pros:
 • Goedkoop
 • Licht en gemakkelijk op te zetten
 • Perfect voor mensen met een kleinere waslading
Cons:
 • De neiging om weg te waaien
 • Niet zo duurzaam als andere modellen
 • Kleiner model dan Brabantia waslijnen

4. Relaxdays droogmolen en grondanker

Nog een budgetproduct op onze lijst is dé Relaxdays droogmolen met grondanker. Dit is een oplossing voor wie op zoek is naar de grootte van de Brabantia topspinner tegen een lagere prijs. Hoewel dit een solide kosteneffectieve optie is, hadden we tijdens het testen een paar problemen. Om met enkele positieve punten te beginnen: je krijgt voldoende ruimte om kleren op te hangen. Zelfs huishoudens met grote gezinnen hoeven zich geen zorgen te maken dat ze te weinig ruimte hebben aan de lijn. Tijdens onze test hadden we geen moeite om een indrukwekkende hoeveelheid kleding op te hangen.

Toch raden we dit product alleen aan voor mensen met een achtertuin met weinig wind. Hoewel dit een waslijn met grondanker is, is hij niet de meest stabiele. De waslijn heeft de neiging om rond te slingeren als het te hard waait. Een ander negatief punt is de kwaliteit van de materialen waarmee Relaxdays deze waslijn heeft gemaakt. Helaas is hij niet bestand tegen dezelfde ontberingen als de waslijnen van Brabantia. Hoewel dit product bij ons niet kapot is gegaan, hebben we enkele zwakke punten opgemerkt die kunnen leiden tot een verhoogd risico op breuk in de toekomst.

Grote wasmolen met lage prijs
Relaxdays wasmolen + grondanker
Vanaf €64,95 euro

De stabiele droogmolen van Relaxdays met grondanker bevat 11 lijnen wat ideaal is voor een grote tuin en biedt een drooglengte van 49,2 m. Dit is heel wat ruimte voor verschillende kledingstukken. Ten opzichte van Brabantia de goedkopere variant maar minder stabiel vanaf de grondanker.

Pros:
 • Slimme budgetkeuze (niet duur)
 • Drooglengte van 49,2 m
 • Draagarmen met ruimte voor kledinghangers
Cons:
 • Gebrek aan duurzaamheid
 • Lage stabiliteit

5. Campout droogmolen met voet voor de camping

Als je een lange reis door de natuur maakt en van plan bent de was te doen, kun je investeren in deze camping waslijn van Campout. Hij is compact en uitstekend geschikt voor de kleinere ladingen wasgoed die je meestal tijdens buitenexcursies aantreft. Hoewel dit model slechts 15 meter drooglijn heeft, zou dat voldoende moeten zijn voor een kleine lading ondergoed aan het eind van jouw kampeertocht. Je kunt de drooglijn aan de grond vastmaken, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat hij omwaait op een winderige camping. Naast de drie tentharingen worden bij Campout ook 24 wasknijpers meegeleverd. Als je op zoek bent naar een draagbaar model met accessoires, dan is deze Campout een uitstekende keuze.

Beste campingkeuze
Campout Droogmolen met voet
Vanaf €49,46 euro

Deze compacte, lichtgewicht en inklapbare droogmolen met voet is heel handig voor op de camping of de boot. Hij is makkelijk te verplaatsen en eenvoudig op te bergen. Deze droogmolen heeft een drooglijn van 15 meter en wordt geleverd met 24 wasknijpers, 3 haringen en tevens een opbergtas.

Pros:
 • Klein en verplaatsbaar
 • Inclusief tentharingen en wasknijpers
 • Eenvoudig te monteren
 • Compact opvouwbaar
 • Met beschermhoes/opbergtas
Cons:
 • Beperkte ophangruimte
 • Niet geschikt voor thuisgebruik voor grotere gezinnen

Wat is een goede droogmolen?

Wat zijn de belangrijkste factoren om in gedachten te houden bij de aankoop van een nieuwe droogmolen? De twee belangrijkste kenmerken zijn de constructie van het model en de afmetingen.

Constructie van een droogmolen

Als je van plan bent je waslijn buiten te hangen, zoals vaak het geval is, dan wil je liever een model dat bestand is tegen wind en regen. Veel commerciële modellen zijn weerbestendig, maar je dient altijd de productgegevens controleren voordat je een aankoop doet. Een droogmolen moet ook duurzaam zijn, omdat hij waarschijnlijk regelmatig wordt gebruikt. Je model moet het gewicht dat je erop drapeert en de algemene slijtage door wekelijks gebruik aankunnen. Waslijnen zijn vaak duur, dus je kunt ze het beste zien als een investering voor de lange termijn.

Grootte van een droogmolen

Waslijnen zijn er in vele soorten en maten. Groter is niet altijd beter bij waslijnen, en als je een klein huis of een kleine tuin hebt, heb je een compacter model nodig. Hoewel je de meeste waslijnen gemakkelijk kunt opvouwen om ruimte te besparen, nemen de grotere modellen toch veel ruimte in beslag.

Veelgestelde vragen over droogmolens

Wij beantwoorden hieronder enkele brandende vragen over waslijnen. Deze vragen zijn de meest gezochte vragen in Google search.

Wat moet ik zoeken in een waslijn?

Je wilt een waslijn met een duurzame constructie en hoogwaardige materialen. Per slot van rekening staat hij waarschijnlijk buiten in natuurelementen en moet hij bestand zijn tegen wind en regen. Je moet er ook voor zorgen dat de drooglijn past in de ruimte waar je hem wilt plaatsen.

Is een wasdroger beter dan een droogmolen?

Een droogmolen helpt je de elektriciteitsrekening te verlagen en is beter voor het milieu. Waslijnen drogen het wasgoed echter niet zo snel als elektrische drogers.

Hoe installeer je een wandwaslijn?

De meeste waslijnen voor aan de muur worden geleverd met instructies, maar het basisprincipe is om gaten in de muur te boren. Vervolgens bevestig je de waslijn aan de muur en monteer je hem zoals elk ander model. Hoe makkelijk is dat? Nu heb je een functionele, ruimtebesparende plek om je was op te hangen. En vergeet niet, als je waslijn niet in gebruik is, kun je hem inklappen zodat hij niet in de weg hangt. Geniaal!

Beste wanddroger
Brabantia WallFix Wanddroger
Vanaf €96,14 euro

De Brabantia WallFix wanddroger is een wanddroger die gemakkelijk op te zetten is. Met de beschermhoes droog je gemakkelijk en duurzaam je eigen was. De WallFix wanddroger past in de kleinste ruimtes en kan compact weggeklapt worden. In een handomdraai 24 meter strakke drooglijn met de WallFix van Brabantia.


Pros:
 • Compact ontwerp voor je muur
 • Duurzaam en snel op te zetten
 • Gemakkelijk te repareren waslijn
 • Weer- en windbestendig door corrosiebestendige materialen
Cons:
 • Vereist twee meter ruimte om te gebruiken
 • Beperkt de blootstelling aan zonlicht

Hoe gebruik je een droogmolen?

Met wasknijpers bevestig je je natte kleren aan de strakke lijn. De zon en de temperatuur buiten zullen je kleding langzaam drogen. Hoe lichter de kleur, hoe dichter bij de zon is de beste optie.

Hoe installeer je een grondanker droogmolen?

Voordat je de grondpin of grondbuis plaatst, zoek je naar een goede plek voor de droogmolen, zo mogelijk op een zonnige plek en niet onder een boom of boven een tuinpad. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is om de droogmolen uit te klappen en te draaien. Sluit altijd de grondspies of de grondbuis als het apparaat niet wordt gebruikt. De dop voorkomt vuil en vuilophoping.

Wat is de historie van de droogmolen?

De volksgeschiedenis suggereert dat zeelieden de waslijn hebben uitgevonden; ze hadden touw, wisten hoe ze knopen moesten leggen, en hadden geen geschikte struik of rotsblok aan de rivier om hun kleren te drogen. Ze hadden ook de tijd om de eerste wasknijpers te knutselen, om de tijd te doden tijdens de doldrums.

Wat is de beste keuze qua droogmolens?

De Brabantia topspinner droogmolen is onze topkeuze voor de beste droogmolen, hoewel verschillende andere waslijnen goede alternatieven zijn. Hoewel geen van de producten op onze lijst verkeerd zijn, bleek uit onze tests dat de Brabantia topspinner droogmolen boven de rest uitstijgt. Hij is zeer duurzaam en we hadden geen problemen om er een hele lading wasgoed aan op te hangen.

Beste keuze
Brabantia Topspinner Droogmolen
Vanaf €109 euro

Een Brabantia droogmolen is een complete set en een eenvoudig te bedienen 'paraplu'-systeem die draait als een zonnetje, zelfs vol met nat wasgoed. Dankzij het spansysteem van Brabantia staan de lijnen altijd strak. Het oog aan het einde van elke arm is handig om kleerhangers aan te hangen en het stevige ophangoog voor eenvoudig opbergen. 

Pros:
 • Complete set geleverd
 • Sterk en duurzaam ontwerp
 • Gemakkelijk op te zetten en te gebruiken
 • Veel accessoires
Cons:
 • Accessoires kunnen overbodig zijn
 • Kan voor sommigen te duur zijn

Hoewel de Brabantia topspinner één van de duurdere modellen was, vinden we dat hij de prijs waard is. Het laatste wat je wilt is dat je waslijn instort, waardoor je kleren op een hoop liggen en je plotseling een nieuwe waslijn nodig hebt. Daarom denken wij dat je de Topspinner geweldig zult vinden en jouw wasdroogervaring zult veranderen.


Over de de auteur
Sarah Witteveen
Sarah Witteveen is een interieurdeskundige en woonspecialist doordat zij de opleiding Vastgoed en Makelaardij heeft gestudeerd op de Hogeschool in Rotterdam. Daarna heeft zij als makelaar gewerkt en interieurspecialist bij de Arena Boulevard in Amsterdam. Sarah werkt met veel plezier aan alle artikelen op Wooninformatie.nl en schrijft zelf alle artikelen o.b.v. haar eigen ervaring over diverse producten. Zelf houdt ze het meeste van de keukenartikelen, doordat ze graag 1 tot 2 uren per dag een diner maakt voor de kids en haar man.

 

 

Join the discussion

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.