CO2-meter
CO2 meter

CO2-meter

Verhoogde koolmonoxide (CO2) niveaus zijn een grote zorg. De atmosferische CO2-niveaus bevinden zich op een absoluut hoog niveau van 416,45 delen per miljoen (ppm) van 316,91 ppm in 1960. Door de voortgaande industrialisering is de CO2-toename sterker in stedelijke gebieden. Verstedelijking leidt echter ook tot hogere CO2-niveaus in huis dankzij slechte ventilatie, wat een groot gezondheidsprobleem wordt. Het resultaat is de toenemende populariteit van CO2-meters omdat ze kunnen helpen bij het monitoren en alarmeren wanneer de niveaus hoger zijn dan de ingestelde drempel. Ook in kassen en bedrijfsgebouwen zijn de sensoren populair. Lees in dit artikel meer informatie over CO2 meters, waarom je er één nodig hebt en de beste CO2-meters op de Nederlandse markt.

ISO Gecertificeerd & CE gekeurd
Beste prijs/kwaliteitsverhouding op BOL.com
Goedkoopste CO2 meter met hoge beoordeling (4,6) op BOL.com
Perfect voor op kantoor
CO2 Meter met app
CO2 meter met meeste positieve reviews op BOL.com
ISO Gecertificeerd & CE gekeurd
Beste prijs/kwaliteitsverhouding op BOL.com
Goedkoopste CO2 meter met hoge beoordeling (4,6) op BOL.com
Perfect voor op kantoor
CO2 meter met meeste positieve reviews op BOL.com
Lasso Brag

CO2 meter kopen

Wooninformatie.nl heeft de vijf best geteste CO2 meters die allemaal hoog gewaardeerd zijn in een handige top 5 samengesteld. Later in dit artikel gaan we in op de specificaties en details van elke CO2 meter. De top 5 is samengesteld o.b.v. de criteria: aantal positieve beoordelingen, prijs-kwaliteitsverhouding en de populariteit van de producten op BOL.com. Ook hebben we serviceniveau van de verkopers en garantie meegenomen in de top 5.

Afbeelding Producten Actuele Prijs
CO2 meter kopen
Nomestic® CO2 Meter & Hygrometer voor Binnen – CO2 Melder met Thermometer & Luchtvochtigheidsmeter
Bekijk product
CO2 meter voor in huis Co2 Meter Binnen – 3 in 1 Monitor – PPM – Hygrometer – Luchtkwaliteitsmeter – Melder met Alarmfunctie Bekijk product
Nomestic CO2 meter Nomestic® Wifi CO2 Meter & Hygrometer voor Binnen – CO2 Melder met Thermometer & Luchtvochtigheidsmeter Bekijk product
CO2 meters Rovary CO2 meter & Hygrometer- Inclusief E-Book – Luchtkwaliteitsmeter – CO2 melder & monitor Bekijk product
Yilofy CO2 meter YILOFY Professionele 5 in 1 Luchtkwaliteitsmeter Hygrometer CO2 Meter Horeca Draagbaar LCD Scherm Bekijk product

Hoe werkt een CO2-meter?

CO2 is een geurloos, kleurloos gas dat afkomstig is van verbrandings-, organische afbraak- en ademhalingsprocessen. Het gas heeft ook veel toepassingen in verschillende markten. CO2 is bijvoorbeeld een koelmiddel dat wordt gebruikt voor het opblazen van reddingsvesten en vlotten, en komt veel voor in brandblussers.

Hoge concentraties in een slecht geventileerde of besloten ruimte kunnen echter bij de mens schadelijke reacties veroorzaken. Nadelige gezondheidsresultaten als gevolg van blootstelling aan hoge CO2-niveaus zijn onder meer:

 • Nierverkalking
 • Bot demineralisatie
 • Ontsteking
 • Fysiologische stress
 • Gedragsveranderingen.

Onderzoek toont aan dat het beheersen van de CO2-niveaus in de kantooromgeving positieve productiviteits- en gezondheidsvoordelen kan hebben. Sommige onderzoeken tonen aan dat het optimaliseren van de CO2-niveaus binnenshuis met behulp van intelligente ventilatie de productiviteit met 60% kan verhogen. Andere studies wijzen echter op een directe relatie tussen hoge concentraties CO2 en aerosolen. Dit laatste is een van de belangrijkste transmissieroutes voor virussen, zoals griep en COVID-19.

Over het algemeen is langdurige en kortdurende blootstelling aan CO2 slecht voor uw gezondheid. Detectie en reductie van CO2 kan helpen om uw binnenhuisomgeving te verbeteren. CO2-meters meten het CO2-gehalte. Het meest voorkomende type gassensor is de Non-Dispersive Infrared (NDIR) meter. NDIR CO2-meters hebben een spectroscopische sensor die het gas detecteert en bewaakt met behulp van infrarood licht (IR) in een monsterkamer. Meer gas in de kamer absorbeert meer licht. De beste CO2-sensoren bieden uitstekende nauwkeurigheid en prestaties over een breed scala aan volumes.

Best geteste CO2 meters

We hebben een uitgebreide top 3 samengesteld met de best geteste CO2 meters van Nederland. Onze testers en schrijvers hebben een uitgebreide product review geschreven over deze drie CO2 meters. In deze product review vindt je alle technische informatie, voordelen en nadelen van elke CO2 meter en waarom elke CO2 meter zo uniek is in Nederland.

Rovary CO2 meter

ISO Gecertificeerd & CE gekeurd
Rovary CO2 meter & Hygrometer
Vanaf €99 euro

De Rovary CO2-meter meet voornamelijk het kooldioxidegehalte in je kamer. Het houdt ook de temperatuur en relatieve vochtigheid van de kamer bij en geeft de metingen weer op een LCD-scherm.

Pros:
 • ISO Gecertificeerd & CE gekeurd
 • Het apparaat is oplaadbaar en werkt ook op netstroom
 • Via het LCD-scherm krijg je in één oogopslag gegevens over de luchtkwaliteit binnenshuis
 • Instelbare waarschuwingen
 • Visuele en hoorbare alarmen
 • Ingebouwd leesbaar geheugen kan 12.700 datapunten opslaan
 • Een nauwkeurige NDIR-sensor
 • Automatische kalibratie
 • Inclusief handige E-book
Cons:
 • Accuduur is beperkt

De Rovary RV2000P heeft een geheugenkaart voor het opnemen en weergeven van statistieken en gegevens van de afgelopen week, maand, dag, halve dag, twee uur, vijf minuten of vijf seconden. Je hebt de mogelijkheid om het gewenste tijdsbestek te kiezen. De trendgrafiekweergave toont de CO2-niveaus, temperatuur en luchtvochtigheid. Je krijgt een ingebouwde directory met veelvoorkomende installaties en hun standaard CO2-vereisten. De standaardmodus is ‘plant’, dus je moet deze instellen op ‘mens’ met een CO2-drempel van 1.500 ppm wanneer je de CO2 meter thuis gebruikt. De Rovary CO2-sensor werkt bij temperaturen van 32 tot 122 graden en een relatieve luchtvochtigheid van 0% tot 95%. Met de klittenband aan de achterkant kun je de meter overal ophangen. Verder is de CO2-monitor compatibel met de meeste smartphone-opladers.

Nomestic Wi-Fi CO2 meter en hygrometer

CO2 meter met meeste positieve reviews op BOL.com
Nomestic® Wifi CO2 Meter & Hygrometer

De Nomestic Wi-Fi CO2-monitor bewaakt je binnenklimaat op hoge CO2-niveaus. Het apparaat beschikt over een geavanceerde NDIR-sensor. Deze zeer gevoelige NDIR kan CO2-concentratiewaarden detecteren tussen 400 en 5.000 ppm, een groter bereik dan je van concurrenten krijgt.

Pros:
 • Op afstand te monitoren
 • Een nauwkeurige NDIR-sensor
 • Meet ook de luchtvochtigheid en temperatuur
 • Makkelijk te gebruiken
 • Wordt geleverd met een 100% tevredenheidsgarantie
Cons:
 • Korte batterijduur

De Nomestic CO2 meter is een nauwkeurig apparaat en ook veilig in gebruik. Zelfs bij de kleinste toename van CO2 krijg je waarschuwingen. Het apparaat gebruikt een zelfkalibrerend algoritme om afwijkingen te corrigeren en zich snel aan te passen aan een nieuwe omgeving. Deze functie maakt het gemakkelijk om de Nomestic-monitor van de ene kamer naar de andere te verplaatsen. Het biedt ook het extra voordeel dat je de luchtkwaliteit in je gehele huis kunt meten.

CO2 meters hebben regelmatig onderhoud nodig, wat vaak enige technische expertise vereist. Als je geen techneut bent, kan gebrek aan onderhoud ertoe leiden dat het product sneller veroudert. Door zelfkalibratie kan de Nomestic CO2-meter zichzelf onderhouden en de levensduur verlengen. De CO2-monitor van Nomestic meet ook luchtvochtigheid en temperatuur. Dit maakt het apparaat tot een drie-in-een die een compleet beeld geeft van je binnenklimaat. Dankzij de Wi-Fi-connectiviteit houdt je het binnenklimaat nauwlettend in de gaten en ontvang je altijd de meetwaarden op je smartphone. Verbind de Nomestic Wi-Fi-unit met je smartphone, stel de thuisverbinding in en ontvang realtime metingen.

Claire CO2 meter

Goedkoopste CO2 meter met hoge beoordeling (4,6) op BOL.com
Claire CO2 meter
Vanaf €79 euro

De relatief goedkope Claire CO2 meter is een effectieve CO2 level tracker. Gebruik het apparaat om de temperatuur en vochtigheid van je kamer of kantoor te monitoren. De claire CO2 meter sms't nauwkeurig en snel de concentratie van koolmonoxide binnenshuis.

Pros:
 • Compact formaat voor moeiteloze beweging
 • Automatische en handmatige kalibratie
 • Een ingebouwde batterij voor het meten van gebieden waar geen netstroom is
 • Je kunt het apparaat ophangen
 • Minimalistische uitstraling voor eenvoudige bediening
 • Zeer lichtgewicht
 • Gemakkelijk te begrijpen LED-verlichting en emoji's wanneer de CO2-niveaus laag of te hoog zijn
 • Toont real-time relatieve vochtigheid en temperatuur
Cons:
 • Geen hoorbaar alarm
 • Geen datalogging systeem

De CO2 meter van Claire is één van de goedkoopste CO2 meters met vele positieve reviews op BOL.com, waardoor dit apparaat een echte aanrader is. De CO2-meter van Claire gebruikt de NDIR-technologie om CO2-niveaus te detecteren. Ook krijg je een resolutie tot 1 ppm en het meetbereik tot 5.000 ppm. De Claire CO2-meter geeft waarschuwingen, waaronder een driekleurig LED-indicatielampje plus een gezichtsuitdrukking op het display. Beide waarschuwingen maken het gemakkelijk om uw binnenluchtkwaliteit te begrijpen.

Eventuele metingen tussen:

 • 0 en 700 ppm geven groen licht en een lachend gezicht
 • 700 en 1500 ppm tonen een geel licht en een uitgerust gezicht emoji
 • 1.500 en 5.000 ppm veroorzaken het rode licht en een droevig gezicht

De Claire CO2 meter wordt geleverd met een oplaadbare lithiumbatterij van 2.400 mAh. De stand-byduur is 18 uur en een batterij-indicator vertelt je hoeveel sap er in het apparaat zit. Je kunt het apparaat opladen met de meegeleverde USB-oplaadkabel.

CO2-meter voor thuisgebruik: waar moet je op letten?

Meerdere functies van een CO2 meter

Het primaire doel van de meter is om de CO2-niveaus met korte tussenpozen te controleren. De meeste meters helpen ook bij het bewaken van de temperatuur en relatieve vochtigheid van uw ruimte. Overweeg een CO2 meter met meerdere functies aan te schaffen om meer waar voor je geld te krijgen.

Het meetbereik van een CO2 meter

Elke CO2-meter wordt geleverd met een meetbereik van 0 tot 5.000 ppm. Sommige eenheden meten tot 9.999 ppm. Hoe hoger het bereik, hoe meer informatie je krijgt.

CO2 meter met app

De Nomestic Wifi CO2 meter meet nauwkeurig  alle belangrijke criteria  en toont 24/7 up-to-date resultaten in de app. Deze nieuwste variant wordt geleverd met Smart app en Wi-Fi. Je kunt verbinding maken met je smartphone en real-time metingen controleren.  Kies een CO2 meter die geschikt is voor al je behoeften. Sommige mensen zullen genoegen nemen met een meter met basisfuncties, terwijl anderen hem gebruiken voor hun kassen of winkels en extra functies nodig hebben, zoals datalogging.

CO2 Meter met app (24/7 real-time metingen bekijken)
Nomestic® Wifi CO2 Meter met app

Wat maakt de luchtkwaliteitsmeter van Nomestic zouniek? Deze nieuwste variant wordt geleverd met Smart App en Wi-Fi. Verbind jouw apparaat met je smartphone, stel je thuisverbinding in en check real-time metingen wanneer je maar wilt


Pros:
 • Wi-Fi (2.4GHz) verbinding
 • Uiterst nauwkeurige CO2 meting door de ingebouwde NDIR sensor
 • Proactieve melding bij verhoogde CO2-gehaltes binnen de app
 • USB oplaadbaar
 • Monitoring via de smartphone applicatie
Cons:
 • Geen negatieve punten vindbaar op BOL.com

Data bijhouden met een CO2 meter

Dataloggers in veel CO2-meters houden de gegevens tot een maand bij voor een grondige beoordeling. Bij sommige CO2 meters kunnen de gegevens naar andere apparaten worden gedownload.

Alarm van een CO2 meter

De beste CO2-meter houdt het kooldioxidegehalte in de gaten en waarschuwt wanneer de omgeving niet veilig is. De meeste units hebben alleen LED-waarschuwingslampjes, terwijl andere worden geleverd met hoorbare alarmen die zoem- of piepgeluiden afgeven. De drempel voor de meeste alarmsystemen ligt tussen 1.000 en 1.500 ppm.

Beste prijs/kwaliteitsverhouding op BOL.com
Nomestic® CO2 Meter & Hygrometer
Vanaf €59 euro

De Nomestic® CO2 meter houdt je binnenklimaat van een kamer nauwkeurig in de gaten en toont 24/7 up-to-date resultaten. Zo verzeker je een zuivere luchtkwaliteit voor je gezin, je klanten, en voor jezelf!


Pros:
 • Zeer nauwkeurige CO2 meting door de ingebouwde NDIR sensor
 • Inclusief thermometer & luchtvochtigheidsmeter
 • Automatische kallibratie
 • Proactieve melding bij verhoogde CO2-gehaltes
 • Duidelijke kleurindicators
 • Inclusief Nederlandstalige & Engelstalige handleiding
Cons:
 • Staat niet heel stevig als er een usb-kabel aan zit

CO2 meter voor in huis

CO2-meters bieden een effectief visueel teken van luchtkwaliteit en helpen huiseigenaren te begrijpen wanneer ze meer ventilatie nodig hebben. Laten we eens kijken waarom dit van cruciaal belang is voor gematigde CO2-niveaus en wat de belangrijkste voordelen zijn van het gebruik van een meter van goede kwaliteit.

Voorkom blootstelling aan gevaarlijke CO2-niveaus

CO2-niveaus van 40.000 ppm en hoger laten zien dat het zuurstofgehalte laag is, wat het risico voor het leven verhoogt. Houd er echter rekening mee dat het risico op zuurstofgebrek begint bij 5.000 ppm en ervoor kan zorgen dat de meeste mensen zich onwel voelen. Niveaus tussen 2.000 ppm en 5.000 ppm kunnen hoofdpijn, verhoogde hartslag, lethargie en misselijkheid veroorzaken. Mensen ervaren ook slaperigheid bij 1.000 ppm. CO2 in uw huis mag voor een goede gezondheid niet hoger zijn dan 1.000 ppm. De meeste CO2-meters geven een waarschuwing af wanneer de niveaus de 800 ppm overschrijden, zodat u de ventilatie kunt verbeteren.

Bewaak het COVID-19-infectierisico

Door je kooldioxidegehalte binnenshuis te bewaken, kun je het risico op overdracht van COVID-19 in de gaten houden. Hoge CO2-niveaus wijzen op uitgeademde adem, die besmettelijke ziekten in de lucht kan dragen. Een monitor identificeert hoge CO2-niveaus en toont onvoldoende ventilatie in je ruimte. Neem zoveel mogelijk stappen om mogelijke transmissies te monitoren, en een CO2-meter is een eenvoudige maar effectieve manier om te controleren wanneer de ventilatie slecht is.

Productiviteit verhogen

Werkvaardigheid neemt met 21% af wanneer de CO2 400 ppm hoger is. Onderzoek toont ook aan dat de cognitieve functie tot 50% vermindert wanneer de CO2-niveaus 1.400 ppm zijn. Het handhaven van een gezond CO2-niveau is van vitaal belang voor bedrijven, scholen en universiteiten. Een CO2-monitor kan helpen bepalen wanneer deze hoger worden en de prestaties van studenten en medewerkers waarschijnlijk beïnvloeden.

Veelgestelde over CO2 meters

We zijn een aantal veelgestelde vragen van gebruikers en testers tegengekomen. De populairste veelgestelde vragen die we zijn tegengekomen zijn hieronder in het kort uitgelegd.

Hoeveel kost een CO2-meter?

CO2-meters zijn er in verschillende prijsklassen. Een eenheid met een bereik van 0 tot 5.000 ppm kost bijvoorbeeld ongeveer $ 50, terwijl een meter met vochtigheids- en temperatuursensoren ongeveer $ 58 kost.

Wat meet een CO2-meter?

De NDIR CO2-meters bewaken en detecteren kooldioxide afhankelijk van de absorptie van de specifieke golflengte van infrarood licht. De meter heeft een lichtbuis, infraroodbron, detector en banddoorlaatfilter. Niveaus zijn afhankelijk van de keuze van de filtergolflengte.

Waarom moet ik een CO2-meter kalibreren?

De beste manier om sensordrift tegen te gaan is kalibratie. Bij het kalibreren van de meter wordt de sensor blootgesteld aan een bekend gas, zoals stikstof of frisse lucht. Vervolgens zijn meerdere metingen nodig voor een gemiddelde. Het verschil tussen de nieuwe meetwaarden en de originele meetwaarden die zijn opgeslagen in het EPROM-geheugen van het apparaat. De offsetwaarde telt tijdens gebruik automatisch volgende metingen op of trekt ze af.

Waar plaats je een CO2-meter?

Het is aan te raden om je CO2-meter in het meest gebruikte deel van een ruimte te plaatsen. Je kunt het apparaat op een tafel of kast, midden in een kamer of tegen de muur plaatsen. Plaats de meter echter niet naast een ventilatiesysteem, deur of raam.

Historie van de CO2-meter

De uitvinders Gary Hunter en Jennifer Wu van NASA Glenn hebben een superieure microsensor op basis van vaste elektrolyten ontwikkeld en vervaardigd voor het nauwkeurig meten van concentraties kooldioxide (CO2) van 0,5 – 4%. Deze compacte microsensor werkt bij een relatief lage temperatuur van 375°C, terwijl zijn voorgangers de hogere temperatuur van 600°C nodig hadden om te werken. Dit vermogen bij lage temperatuur vermindert de hoeveelheid energie die nodig is om de sensor te laten werken aanzienlijk, en opent de deur voor een groot aantal nieuwe toepassingen die voorheen onbereikbaar waren. De verbeterde prestaties van deze sensor worden bereikt door een laag nanokristallijn tinoxide (SnO2) solgel toe te voegen aan een bestaande op vaste elektrolyten gebaseerde Glenn microsensortechnologie. Deze nieuwe laag levert extra elektronen voor de reductiereactie aan de werkelektrode om CO2 te detecteren, waardoor de prestaties van de sensor verbeteren.


Over de de auteur
Sarah Witteveen
Sarah Witteveen is een interieurdeskundige en woonspecialist doordat zij de opleiding Vastgoed en Makelaardij heeft gestudeerd op de Hogeschool in Rotterdam. Daarna heeft zij als makelaar gewerkt en interieurspecialist bij de Arena Boulevard in Amsterdam. Sarah werkt met veel plezier aan alle artikelen op Wooninformatie.nl en schrijft zelf alle artikelen o.b.v. haar eigen ervaring over diverse producten. Zelf houdt ze het meeste van de keukenartikelen, doordat ze graag 1 tot 2 uren per dag een diner maakt voor de kids en haar man.
Join the discussion

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.