Koekenpan
koekenpan

Koekenpan

Koekenpan

De koekenpan. Wie heeft er geen in huis? Je gebruikt ze van oudsher op gas, maar sinds de komst van inductie bestaan er ook gewoon inductie-koekenpannen. Je gebruikt een koekenpan voor onder andere het bakken van vlees, aardappels en groenten, maar ook voor het maken van zoetigheden zoals pannenkoeken. Wooninformatie vertelt je wat handig is om te weten als je een koekenpan wilt uitkiezen. Ook laten we je de vijf populairste koekenpan-aankopen zien van bol.com. Welke koekenpan kies jij?

Koekenpan kopen

Belangrijk als je een koekenpan kiest, is dat je de juiste pan koopt voor jouw warmtebron, zoals gas, inductie of halogeen. Een heel groot deel van de koekenpannen is gemaakt voor op het gasfornuis, maar bijna net zoveel zijn er ondertussen te koop voor op de inductieplaat. Je koopt koekenpannen in winkels als Action, IKEA, Blokker. Ook kun je terecht bij specifieke merkwinkels, zoals die van Le Creuset en Tefal. Naast koekenpannen van Tefal en Le Creuset zijn er ook merken als Brabantia, Demeyere en BK. Om echt een goede keuze te maken, is het handig het aanbod online te bekijken te vergelijken. Bij bol.com geef je je voorkeuren aan en je ziet welke koekenpannen voor jou goed uit de test komen. Ook zie je daar of een koekenpan in de aanbieding is.

Beste koekenpan

De beste-koekenpan-test wordt jaarlijks gehouden door verschillende bedrijven, zoals de Consumentenbond en BesteTester.nl. Wat een goede pan is, hangt af van factoren als anti-aanbaklaag, materiaal en veiligheid. Maar naast die factoren heb je zelf natuurlijk ook bepaalde eisen aan de pan. Wat voor jou de beste koekenpan is, hangt dus ook heel erg af van wat jij belangrijk vindt. Het is daarom handig om online onderzoek te doen en je voorkeuren in te vullen. Geef aan op welke warmtebron jij je koekenpan gebruikt, zoals keramisch, gas of inductie, en je ziet welke koekenpannen daarvan voor jou de beste opties zijn. Bij bol.com doe je dat makkelijk. Hieronder zie je de vijf populairste koekenpannen van bol.com op een rij. 

Koekenpan kopen waar op letten?

Je gaat een koekenpan kopen. Waarop moet je dan letten? Wooninformatie vertelt je wat je moet weten.

Warmtebron waarop jij de koekenpan gebruikt

Jouw keuze aan koekenpannen is afhankelijk van de warmtebron die jij gebruikt. Warmtebronnen zijn gas, elektrisch, keramisch, halogeen en inductie. Kies een koekenpan die voor jouw warmtebron is gemaakt. Niet iedere koekenpan werkt namelijk op elke warmtebron. Wel is een aantal koekenpannen geschikt voor alle warmtebronnen.

Diameter koekenpan

De grootte van jouw koekenpan is belangrijk. Kook jij vaak voor veel mensen, dan wil je niet meerdere pannen moeten gebruiken omdat je te kleine koekenpannen hebt. En kook jij vaak een eenpersoonsgerecht? Dan heb je (waarschijnlijk) geen grote koekenpan nodig. Er bestaan zelfs mini-koekenpannen, die de afmeting hebben voor een omelet. De maat van de koekenpan wordt aangegeven in diameters. Deze wordt gemeten aan de bovenkant van de pan. Je hebt pannen met een diameter van (of minder dan) vijftien centimeter. De grootste koekenpannen hebben een diameter van boven de vijftig centimeter. De meeste koekenpannen hebben een diameter tussen de 26 tot 28, 22 tot 24 en 18 en 20 centimeter.

Bepaal op basis van voor hoeveel mensen jij de pan over het algemeen gebruikt, hoe groot de pan moet zijn. Koekenpannen vanaf een diameter van 32 centimeter zorgen ervoor dat je vaak geen andere pan tegelijkertijd op sommige ‘gaspitten’ ernaast kunt zetten. 

Materiaal koekenpan

Naast de warmtebron waarop je de koekenpan gebruikt, kies je het materiaal van de koekenpan. Bij een bepaalde warmtebron past vaak een bepaald materiaal. Je kunt onder andere kiezen uit gietijzer, plaatstaal, rvs (roestvrij staal), aluminium en emaille. Elk materiaal heeft z’n voor- en nadelen. Zo is aluminium goedkoop, licht en warmt snel op. Wel is dit materiaal over het algemeen minder duurzaam en is de aanbaklaag vaak van teflon. Roestvrij staal is duurzamer, maar zwaarder dan aluminium. Rvs houdt warmte beter vast, maar het duurt wel langer voordat de pan warm is. Deze pannen hebben ook vaak een PTFE-anti-aanbaklaag. Dan is er plaatstaal, wat puur ijzer is en geen chemische aanbaklaag heeft. Gietijzeren koekenpannen zijn erg duurzaam en gaan heel lang mee, maar hebben wat ervaring nodig van de kok. 

Anti-aanbaklaag koekenpan

Er zijn verschillende soorten aanbaklagen; de standaardlaag, de keramische en emaille. Sinds 2015 is het verboden om pannen met PFAO erin te verkopen. PFAO is een stof die in teflon werd gebruikt, maar dat nu niet meer wordt. Teflon wordt daarom wel nog gebruikt voor standaard anti-aanbaklagen. Teflon noem je ook wel PTFE.

Naast de standaard anti-aanbaklaag zijn er keramische anti-aanbaklagen, deze moet je rustig opwarmen en gebruik je op hoge temperaturen. Pannen van gietijzer hebben een emaille anti-aanbaklaag. Zo’n emaillelaag is minder roest- en krasgevoelig en is gemaakt van gesmolten glas. 

Ook zijn er koekenpannen zonder anti-aanbaklaag, dit soort koekenpannen zijn vaak van plaatstaal. Deze pannen zijn voor de kook-experts.

Koekenpan PFAS-vrij

PFOA en PFTE zijn bekende stoffen die vallen onder PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen).  en een component van teflon. PFAS is een verzamelnaam voor 4.000 verschillende stoffen, waarvan PFOA er een is. Deze stoffen zijn chemisch tot stand gekomen en niet natuurlijk. Wil je koekenpannen waarin deze stoffen niet worden gebruikt, dan geef je dat gewoon aan.

Andere keuzes

  • ovenbestendig;
  • soort materiaal van deksel en handvat;
  • duurzaamheid.

Halfhoge koekenpan met deksel 

Hoe noem je een halfhoge koekenpan met een deksel? Een hapjespan. Deze koekenpan is een pan met een hoge, rechtopstaande rand. De hapjespan gebruik je vaak om vlees, vis en gevogelte te sauteren. Oftewel, om deze zonder hoge temperatuur in weinig olie in een korte tijd te verhitten. 

Tefal koekenpannen

Verfijnd, eigentijds ontworpen kookgerei met duurzame prestaties en een prachtig ontworpen roestvrijstalen handgreep, dit is Tefal. Het innovatieve kookgerei van Tefal maakt verfijnd koken uiterst eenvoudig en toegankelijk. De extra dikke bodem zorgt voor perfecte kookresultaten en een gelijkmatige warmteverdeling, zodat je succesvolle gezinsmaaltijden kunt maken. De antiaanbaklaag is gemaakt van Titanium Pro, een coating die ontworpen is om tot twee keer langer mee te gaan dan andere antiaanbakpannen op de markt.

Tefal koekenpan 28 cm

De Tefal Hard Titanium+ Koekenpan  met een diameter van Ø 28 cm is de beste Tefal koekenpan die geschikt is voor het bereiden van gerechten voor 4 personen. Geschikt voor inductie, gas, elektrisch, halogeen, oven en keramisch. Deze pan is ideaal voor 4 personen. In een 28 cm pan bak je ongeveer 4 burgers. 

Veelgestelde vragen over koekenpannen

Wat is een koekenpan?

De koekenpan is een platte pan met een lang handvat. Je maakt hierin onder andere pannenkoeken, omeletten en vlees klaar. Je hebt verschillende soorten koekenpannen en van verschillende materialen.

Wat is de historie van koekenpannen?

Koperen koekenpannen werden gebruikt in het oude Mesopotamië. Koekenpannen waren ook bekend in het oude Griekenland, waar ze tagēnon (Grieks: τάγηνον) werden genoemd, en in Rome, waar ze patella of sartago werden genoemd. Het woord pan is afgeleid van het Oudengelse panna.

Wat is de beste koekenpan?

De beste en goede koekenpan is er een die past bij jouw eisen. Uit jaarlijkse testen van verschillende bedrijven, zoals de Consumentenbond, komen de betere koekenpannen naar voren. Sommige van die best-geteste-koekenpannen behoren toevallig ook tot de goedkoopste.

Wat voor koekenpan moet ik kopen?

Kies een koekenpan voor de warmtebron waarop jij kookt, zoals een gasfornuis of inductie. Hou ook rekening met het formaat op basis van het aantal personen waarvoor jij meestal kookt. Hou uiteraard ook rekening met je budget.

Hoe meet je een koekenpan?

Je meet de koekenpan op basis van diameter. Dat doe je van bovenaf, van de ene breedste kant naar de andere breedste kant. De diameter van de koekenpan is aan de bovenkant vaak iets meer dan het aantal centimeter van de boden van de pan. De diameter waarop je bakt is daarmee dus vaak iets kleiner dan de aangegeven diameter van de pan.

Welke maat koekenpan?

Hou bij het kiezen van de maat van de koekenpan rekening met het aantal personen waarvoor je kookt in de koekenpan. 

Welke koekenpan is gezond?

En welke koekenpan is veilig? Dit zijn vragen die worden gesteld vanwege de omstreden stoffen in sommige anti-aanbaklagen. Sommige koekenpannen hebben een anti-aanbaklaag van teflon, dit is een omstreden chemische stof. 

Hoe heet wordt een koekenpan?

Hoe warm een pan wordt, hangt af van of je op laag, middel of hoog vuur bakt. Ook het materiaal van de pan die je gebruikt heeft invloed op de temperatuur die bereikt kan worden. Gietijzeren pannen worden het heetst. Laag vuur is tussen de 100 en 150 graden Celsius. Middelmatige hitte van 150 tot 200 graden Celsius en hoog vuur wel tot 300 graden Celsius. 


Over de de auteur
Sarah Witteveen
Sarah Witteveen is een interieurdeskundige en woonspecialist doordat zij de opleiding Vastgoed en Makelaardij heeft gestudeerd op de Hogeschool in Rotterdam. Daarna heeft zij als makelaar gewerkt en interieurspecialist bij de Arena Boulevard in Amsterdam. Sarah werkt met veel plezier aan alle artikelen op Wooninformatie.nl en schrijft zelf alle artikelen o.b.v. haar eigen ervaring over diverse producten. Zelf houdt ze het meeste van de keukenartikelen, doordat ze graag 1 tot 2 uren per dag een diner maakt voor de kids en haar man.
[wl_navigator]
Join the discussion

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.